Välkomna till våran internet kokbok

Vi är fem blivande studenter från Ester Mosessons gymnasiet i Göteborg. Vi går inriktningen sjö intendentur och har valt att göra en mat-blogg som vårat projekt arbete.
Här lägger vi in recept dagligen inom olika kategorier. Mest för att ge våra läsare lite insperation i vardagen om enkel med smaskig mat.
För att hitta olika recepet: Tryck in er här till vänster under KATEGORIER.

God sallads dressing / vinegrette

En god och enkel sallas - dressing som passar till det mesta och som är en favorit i mitt kök.
2 dl olja
1 dl Ättika
2 dl apelsinsaft
2 msk senap
2 tsk Hp sås
2 tsk socker
2 tsk salt
2 tsk oregano
8 droppar tabasco
2 vitlöksklyftor
Blanda alla ingredienser i en skål eller bunke. Vispa ihop så att allt blandas väl!
/ Tilda

Franskt/ Italiensk matord

 

Jag har valt att lägga in franska samt iralienska matfraser eftersom mycket av matkulturen är utformad från Frankrike, vad dem betyder för att underlätta för er som kanske inte håller på med mat vardagligen, att förstå vad dessa betyder samt att det kan vara lite kul att veta.

Vissa ord för er läsare kanske är självklara, medans andra är lite mer svårare att förstå

 

a la carte - enligt matsedeln.

à la minute - tillagas medan gästen väntar.

al dente - kokt till lagom motstånd,t ex grönsaker och speghetti.

ansa - ta bort oanvändbara delar.

blanchera - förvälla. Att koka upp exempelvis grönsaker i lättsaltat vatten och därefter spola dem med kallt vatten. Uttrycket används också när man enbart häller kokande vatten över råvaror. När det gäller svamp talar man ofta om att förvälla. Då är det viktigt att vattnet slås bort, eftersom det kan innehålla starka smaker och gifter.

bräsera - bryna exempelvis kött och därefter späda med vätska och koka färdigt under lock.

flambera - bränna av. Att hälla uppvärmd sprit, till exempel konjak eller likör över en maträtt och sedan tända på spritångorna. Vid flambering brinner det mesta av alkoholen bort men aromen stannar kvar.

parera - skära bort till exempel senor och fett från kött.

parfymera - smaksätta en maträtt med till exempel likör, konjak eller dessertvin.

passera - sila, pressa ut vätska ur en sås, soppa eller puré och samtidigt avlägsna eventuella skal.

pochera - sjuda fisk eller ägg i vätska.

 

beurre blanc - en ljus smörssås som passar till nästan all sorts fisk. Fräs finhackad schalottenlök i smör utan att den får färg. Tillsätt 2 dl vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger, koka upp och reducera vätskan till 1/4. Sänk värmen och vispa ner smör klickvis tills såsen tjocknar. Kan kryddas med olika örter.

beurre blanc - lika delar smör och mjöl blandas ihoptill en luftig deg som klickas i små mängder i det som skall redas, t.ex. en sås.

tranchera - skära upp en stek eller fågel i skivor eller mindre bitar.

velouté - en ljus grundsås på fisk-, kalv- eller fågelbuljong, smör och eventuellt mjölk.

reducera - koka ihop exempelvis en buljong så att vattnet avdunstar och smaken därmed blir mer koncentrerad.

rimma - salta kött genom att lägga det i en lake, saltat vatten, i ett eller några dygn.

riva - riva en deg är detsamma som knåda den eller älta den.

roux - redning.


Bilder från köket

Här kommer det lite bilder från kökslektionerna som vi haft i skolan

Malin står och gör en rotsakspuré
Jag (Tilda) står och hackar grönsaker till en kycklingpaj
Amanda som står och gör en pepparrotssås
Tjejerna wokar!
Resultatet av Fridas rätt

Förberedelser inför Esters Mässa

Onsdag 19/5

Idag förberedde vi maten som vi ska servera till gästerna imorogn på Esters Mässa



Här har ni då mig, Tilda som bakade dumlemuffins som gästerna ska få smaka på!



Här är Zaida som skalar färska räkor som vi ska ha i tzatzikin tillsammans med avokadobulgur.
.. och Amanda som bakade en apelsinkaka med passionssås
Malin som står och kokar bulgur till den goda avokadobulgur som serveras tillsammans med räktzatzikin som Zaida gjorde
Sist men inte minst.. Frida som gjorde tortillarullar med lax och pesto. Hann dock inte ta kort på henne när hon tillagade detta så det fick bli ett kort på när hon diskade!

Nyttigt godis

Sugen på nått gott på fredagskvällen samtidigt som du vill tänka på vikten?
Då är detta ett enkelt och gott tilltugg!


Ta valfria färska frukter (tex. ananas, kiwi, jordgubbar, banan, apelsin).
Smält mörk choklad (minst 70 %).
Doppa frukterna i chokladen och låt chokladen stelna.

Väldigt enkelt att göra och enligt mig godare och fräschare än vanligt godis!




/Amanda

Fisk i kokoscurrysås

Denna goda och annorlunda fisk rätt är både laktos och glutenfri!

Ingredienser 4 port.

  • 400 g vit fiskfilé
  • 400 g kokosmjölk
  • 2 tsk röd currypasta
  • 1 st purjolök
  • 3 st palsternackor
  • 2 st morötter
  • Salt
  • Citronpeppar

1. Skala morötter och palsternackor och skär i strimlor. Skär purjolöken i skivor.

2. Hetta upp en stekpanna med olja eller flytande margarin. Stek fisken någon minut på varje sida och krydda med citronpeppar.

3. Häll på kokosmjölk och blanda ut den röda curryn. Låt koka upp. Häll först på purjolök och därefter palsternack- och morotsstrimlorna.
Tryck ner dem så att de kommer i så mycket kontakt med såsen som möjligt.
Lägg ett lock på stekpannan, sänk värmen till lite under medelvärme och låt sedan puttra under lock ca 5 minuter till palsternackorna mjuknat.

Servera med kokt ris(eller bulgur för att göra det hela lite nyttigare!) och krydda även med citronpeppar vid serveringen.


 /Amanda


Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Detta är ett väldigt gott tilltugg till kaffet. Det är också både gluten och laktosfritt!

Ingredienser. ca 24 st kakor

Till formen:

  • ca 2 msk flytande margarin
  • ca 2 msk potatismjöl

Kakan:

  • 500 g mandelmassa
  • 1 st apelsin
  • 4 st ägg

Garnering:

  • 100 g mörk choklad


Gör såhär:

1. Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och lägg på bakplåtspapper.
Pensla på flytande margarin i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret.
Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen.

2. Riv mandelmassan grovt med rivjärn eller matberedare. Lägg mandelmassan i en bunke.

3. Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress.
Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.

4. Dela äggen. Lägg äggulorna i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.

5. Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.

6. Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp.

7. Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.

8. Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

9. Smält chokladen i vattenbad och bre över kakan. Skär kakan i bitar. Låt svalna.

Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys.



/Amanda


Tildas chai The

Jag är en te älskare och dricker mycket te! Passar utmärkt efter en kylslagen promenad. Chai the är en av mina favoriter därför brukar jag lyxa till det ibland och göra mitt egna chai the, utan massa onödiga ämnen som det egentligen finns i te och som man inte tänker på.
Så här kommer ett recept på mitt hemmagjorde chai te
Ingredienser

2 msk svart te (t ex assam eller ceylon)
råsocker efter smak (1-4 tsk)
1 hel kanelstång
4 hela kryddnejlikor
3 hela kardemummakapslar
6 dl lättmjölk
4 dl vatten
1 tsk malen kanel

Gör så här:'

Lägg te, socker och alla kryddor i en kastrull. Slå på 4 dl mjölk och allt vatten. Värm försiktigt och sjud sakta i tio minuter under omrörning. Värm och skumma resten av mjölken, antingen i en mjölkskummare eller genom att värma under häftig vispning.
Sila teet och häll upp i muggar. Skeda över mjölkskummet och sikta över malen kanel om man vill och sedan servera.

Superenkelt men ändå så gott! :)

Hoppas det smakar!
/ Tilda

 


Blomdekoration

Ett fint dukningstips nu till sommaren är att ställa skålar eller glas på bordet med vatten och avklippta blommor i! Köp valfria blommor på blomsteraffären, klipp av stjälken och lägg i i valfria skålar eller glas. Det här sättet blir lite roligare än att bara ställa en traditionell vas med blommor på bordet! 

Exempel bilder:



/Amanda

Glutenfri Saffranspannkaka

Saffranspannkaka är något man glömmer av att göra. Jag personligen tycker väldigt mycket om de. De passar både som dessert men även som exempelvis mellanmål. Ett tips om man ska laga saffranspannkaka till många är att laga i en stor långpanna, tredubbla receptet och skär i 20 bitar när den svalnat!

Ingredienser

4 portioner

1 slang (500 g) risgrynsgröt

(eller 3/4 dl rundkornigt ris + ca 5 dl gammaldags mjölk)

1/2 tsk salt

50 g mandel, hackad

2 ägg

1 msk potatismjöl

1–2 påsar (1/2 -1 g) saffran

+ 2 sockerbitar

Gör så här:

Använd köpt risgrynsgröt som bas för pannkakan. Eller koka en gröt på ris och gammaldags mjölk enligt anvisning på risförpackningen. Smaka av med salt. Låt kallna. Blanda mandel, ägg och potatismjöl i gröten. Krossa saffranet med sockerbitarna i en mortel och rör ner i smeten. Skölj morteln med lite mjölk för att få med allt saffran. Rör smeten jämn. Häll smeten i en smord och potatismjölströdd liten långpanna, eller pajform (22 cm i diameter). Grädda pannkakan mitt i ugnen i 225 grader 25–30 minuter tills smeten stannat. Serveras ljummen med salmbärssylt, hallonsylt eller björnbärssylt samt vispad grädde.

/ Tilda

 


Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki


Laktosfri äppeltzatziki är en favorit nu när sommartiden äntligen är här och det är dags att ta fram grillen! Passar utmärkt till kötträtter men även till fisk, till exempel lax. Just i detta inlägg har jag valt hamburgare eftersom jag också tycker det passar bra till det.

För 4 pers

Äppletzatziki:
2 st syrliga äpplen, urkärnade och grovt rivna
0.5 st citron, saft 
2 dl laktosfri matlagningsyoghurt (10%)
2 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 st grön chili, urkärnad och finhackad
havssalt och svartpeppar

Hamburgare:
600 g blandfärs
4 msk hickory bbq-marinad
0.5 st finhackad gul lök
salt och svartpeppar
1 msk rapsolja till pensling 

Tillbehör:
8 skivor bacon
4 st hamburgerbröd, ciabatta eller en god fralla ( glutenfritt )
0.5 ask salladsskott (eller annan sort)
0.5 st rödlök, skuren i ringar
2 st tomater, skurna i skivor

 

Gör så här

Tzatziki: Lägg det rivna äpplet i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda med övriga ingredienser i tzatzikin och smaka av med havssalt och svartpeppar. Häll i lufttät behållare och ställ in i kylskåp tills servering.

Hamburgare: Blanda färsen med lök, bbq-marinad (eller sås) samt salt och svartpeppar. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor. Blöt händerna och forma färsen till 4 platta hamburgare. Pensla hamburgarna med lite rapsolja och grilla eller stek dem i ca 4 minuter på varje sida. Låt gärna bröden grilla eller steka med den sista minuten så att de rostas lite.

Knaperstek baconskivorna i en het stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg ihop hamburgarna med äppletzatziki, hamburgarna, sallad, tomat, rödlök och bacon.

Supergott och kul med lite variation!
Lycka till
/ Tilda

Laktosfri glass

Sommar och sol, vad är då mer svalkande än en glass.
När man är laktosintolerant så finns det inte så många glassar att välja på ute i affärerna. Därför kan man passa på att göra sin egna laktosfria glass som går på nån minut att fixa ihop!

När man är laktosintllerant fnns det mycket produkter som ersätter vanlig mjölk anpassad så att just en laktsointollerant kan äta. Det är inge svårt att laga laktosfri mat. Bara man har rätt kunskap och livsmedel hemma så går det alldeles utmärkt!

En enkel laktosfri glass

4 portioner

Ingredienser:

250 g frysta bär eller frysta frukter om man tycker om det mer
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl Laktosfri naturell yoghurt

Gör så här:

Mixa ingredienserna i en mixer. 
Servera direkt eller låt stå i frysen någon timme

/ Tilda


Diabetes

 

Diabetes är en sjukdom som man kan få antingen i tidig ålder eller när man blir äldre. Det finns många olika varianter av diabetes. Graviditetsdiabetes, LADA, MODY, (diabetes efter bukspottkörtel inflammation) och (kortisonorsakad diabetes) Men de två vanligaste typerna av diabetes är

Typ 1, som även kallas för barn eller ungdomsdiabetes, eftersom det oftast är barn i tidig ålder som drabbas mest utav den genom att vanligtvis få en sjukdom i kroppen ca en månad innan den bryter ut. Den är delvis ärftlig och går tyvärr inte att bota, men med bra och modern behandling går det att leva ett bra liv trots sjukdomen. Det som händer i kroppen när man drabbas av diabetes 1, är när kroppen slutar tillverka insulinet, vilket gör att man får för mycket socker i blodet. Det är då mycket viktigt att man tillför kroppen med extra insulin varje dag så man inte blir allvarligt sjuk, genom att tillföra kroppen med mer insulin via sprutor eller insulinpump. Man är också tvungen att gå på regelbundna kontroller hos sin läkare eller diabetessköterska flera gånger om året.

Typ 2, även kallat åldersdiabetes som oftast kommer i vuxen ålder och är sällsynt hos barn. Den utvecklas långsamt och behöver inte ge några symtom, ibland kan vissa gå runt och ha sjukdomen i flera år utan att veta om det. Diabetes typ 2 kan vara ärftlig men har också mycket med ens levnadsvanor att göra. Det beror på hur mycket man stressar, om kost (äta rätt mat), överviktighet och framförallt rökning . För att sköta sin diabetes gäller det först och främst att äta en bra och balanserad kost, röra på sig regelbundet och sluta röka. Sedan kan man börja kombinera sin kost och hälsa med tabletter för att hålla blodsockerhalterna normala.

 

För att ändra maten så att den blir så pass bra anpassad till en diabetiker som möjligt, gäller det att äta långsamma kolhydrater, minska fett och sockermängden i maten man tillagar. Står pajer på menyn skall man helst undvika det och ta sallad istället med en mager dressing till exempel. Man skall inte heller dricka så mycket mjölk. Inte mer än 2, 2,5 dl per dag.

Det finns även att köpa kakor som är sockerfria för just diabetiker men rekommenderas inte.

Grunden för kostbehandling för en diabetiker är regelbundet matintag. Fördela måltiderna jämt över dagen är ett viktigt råd. Att äta mindre och oftare undviker man att bli hungrig oftare. Äter man sällan blir man oftast hungrigare vilket resulterar att man ofta äter större portioner.

Det ger då ett svängigt blodsockernivå och höga blodsockervärden. Äter man frukost, lunch, middag och mellanmål både förmiddag och eftermiddag och kväll får man ett jämnare blodsocker. Det handlar alltså om att äta lite mindre och oftare!

Frukter som äpple, päron och apelsin går bra för en diabetiker att äta, däremot skall de undvika bananer och exotiska frukter såsom vindruvor, kiwi och melon som inte är så bra.  Hallon och blåbär är jättebra att äta. De skall undvika för mycket fett, samma sak med snabba kolhydrater. T.ex. mörkt grovt bröd är okej, men inte vitt mjukt bröd. Diabetiker ska äta med måtta och med jämna mellanrum som jag skrev lite tidigare. Mycket grönsaker mindre med kolhydrater, måttligt med fettmängd, bra proteiner, så som alla borde äta med andra ord!

/ Tilda


Filmjölksbröd

Jättegott och framför allt nyttigt bröd som passar till allt.

Ingredienser

5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special
1,5 dl Rågsikt
2 dl havregryn
2 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 liter filmjölk
1,5 dl sirap
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Blanda i sirap och fil. Lägg upp i 2 limpformar. Grädda på 150 grader i 2 timmar.
Sätt på folie efter hälften av ugnstiden.
Man kan nästan ha i vad som hellt i bröd. Man kan mixa allt möjligt. Jag brukar ha i lite lingon i just detta bröd, det gör själva brödet saftigare samt godare. Sedan kan man ha i pumpa kärnor och solrosfrön som också är mina favoriter i bröd.
Lycka till!

/ Tilda

Hur man håller ordning och rent i köket vid matlagning

Som många vet så är ju inte alla kockar så bra på att laga mat och samtigt hålla rent runt om sig. Vissa människor kanske inte ens vill stå i ett kök och laga mat, eftersom efterarbetet är det jobbigaste om man inte gör det på rätt sätt. Det har mycket med ordningen i köket att göra när man håller på och lagar mat. Har du en bra "mise en place" ( allt på sin plats ) som man brukar säga som kock, alltså en bra arbetsordning så blir det mycket enklare att laga maten och samtidigt roligare! Det gäller alltså att planera sin matlagning. Vad som skall göras först osv.
Så jag tänkte skriva ner lite punkter på vad man kan tänka på när man står i köket och skall laga maten. För som kock gäller det alltid att tänka ett steg före hela tiden..
* Först är det bra att man tar fram alla ingredienser och varor man skall använda till sin maträtt för att slippa masa spring under matlagningen. Då kan man ställa det på ett ställe i ett hörn eller skjuta det långt upp på diskbänken, så inget står i vägen där du skall laga.
* Sedan kan det vara bra att ta fram alla redskap man skall använda vilket också underlättar att du har framme om du till exempel skulle bli lortig om händerna och inte når de du söker. Det kan vara om du till exempel står och rullar köttbullar och behöver en stekspade för att vända bullarna i stekpannan med.
* Under tiden du lagar maten och får lite tid över till annat kan man börja diska bort det man använt så man slipper stå där i slutet och diska all disk. Det tar bara sådan lång tid! Så det underlättar att diska lite då och då istället.
* Håll fint och rent genom att plocka bort de livsmedel och råvaror du använt och torka bort så du alltid har en ren och fräsch bänk som du kan arbeta på.
* När du ändå kanske väntar på att maten som står i ugnen skall bli klar eller för den delen i stekpannan, så kan du börja duka och ta fram bestick och dylikt.
Sedan är det bara att njuta och äta av den goda maten man tillagat utan att ha en hel hög med saker att ta hand om när man ätit färdigt!
/ Tilda
ett rent och fint kök tackar ingen nej till

Lufttorkat nötkött med persilja och honungssötma

En härlig, enkel och god förrätt. En väldigt smal förätt som passar in hos just GI - maten.

Persilja och honungssötma blir läckert ihop med nötköttets mustiga smak.

 

Ingredienser

4 port

100 g tunna skivor lufttorkat nötkött
2 skivor formfranska (grovt bröd) 
1 1/2 msk smör-& rapsolja
2 dl hackad persilja
1 dl Arla Köket minifraiche
1 msk senap
1 tsk flytande honung

Gör så här

Lägg upp köttet på 4 assietter. Kantskär brödet och skär det i tärningar. Stek dem runt om i smör-& rapsolja i en stekpanna tills de blir gyllenbruna. Fördela brödtärningarna över köttet. Strö över persiljan. Blanda minifraiche, senap och honung och ringla det över alltsammans.

Lycka till :)

/ Tilda


Wokad frukt med kokosklick!

Man kan göra mycket gott med frukt! Istället för att steka kan man woka frukten tillsammans med goda härliga kryddor som gör att det blir roligare att äta frukten. Till detta kan man blanda ihop en kokosröra som ersättning mot glass exempelvis. En mycket god värmande dessert med mycket vitaminer i.

Ingredienser

4 port

1 papaya, ca 200 g
2 gröna äpplen
1 liten burk skivad ananas, ca 230 g
2 msk smör-&rapsolja
1 1/2 tsk malen ingefära
1 msk råsocker
pressad saft av 1 lime
Kokosklick:
3 msk kokosflingor
250 g Keso mini cottage cheese

Gör så här

Rosta kokosen i en torr, varm stekpanna. Låt svalna. Blanda kokos och cottage cheese. Skala och kärna ur papayan. Kärna ur äpplena. Spara ananaslagen. Skär all frukt i bitar. Hetta upp smör-&rapsolja, ingefära och socker i en wok eller stekpanna. Lägg i äppelbitarna och stek ca 1 min. Häll på 3 msk ananaslag och limesaft. Blanda i resten av frukten och värm. Servera fruktwoken med kokosklicken. Om man vill kan man nog testa andra kryddor att strö över frukterna, till exempel kanel som jag tycker passar bra till just desserter!

/ Tilda

GI - dessert - varma fruktspett med frisk yoghurt

En liten sötsak efter maten kan vara alldeles underbart. Och det finns faktiskt desserter med lågt GI som är minst lika goda som vanliga desserter som kanske inte är så jättenyttiga.

Denna dessert är inte bara ljuvligt goda utan de innehåller också färre kalorier som passar utmärkt om man går på GI och vill unna sig något gott ibland!

Frukt på spett är godis! Pensla med smör och citronskal före grillningen och servera med melonsmakande lättyoghurt.

Man kan såklart välja själv vilka frukter man vill använda men här kommer exempel på frukter som man kan använda och som passar bra ihop.

Ingredienser

2 bananer
1 klyfta honungsmelon, 250 g
2 sharonfrukter
75 g gröna och blåa vindruvor
8 physalis 
2 msk smält smör 
rivet skal av 1 citron
2 tsk strösocker
1 1/2 dl mild lättyoghurt honungsmelon

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala bananerna. Skär bort skalet på melonen. Skär banan, melon och sharonfrukt i bitar. Varva frukten på trägrillspett. Beräkna två spett per portion. Lägg spetten i en ugnssäker form. Blanda smör och citronskal. Pensla spetten runt om med smöret. Strö över socker. Tillaga spetten i övre delen av ugnen 8 – 10 minuter tills de får lite färg. Vänd spetten en gång under tiden. Servera fruktspetten med yoghurt.

Passar som sagt jättebra med exempelvis jordgubbar och kiwi som man strör lite vit choklad ovanpå! Men det är såklart lite lyxigare för att vara en GI - dessert eftersom vit choklad är sött i sig.
/ Tilda 


 

 


Kikärtsgryta med kycklingfärs

Det finns många goda kycklingrecept att välja mellan för dig som vill äta en GI mat. Rotfrukter, kikärter och quinoa är tillbehör som har lågt GI och som passar bra till kycklingen.

Till denna rätt passar även guorn lika bra som kyckling. DÅ kan även de som inte äter kött tillaga denna rätt!


Ingredienser
4 pers
400 gram kycklingärs eller quorn
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
250 gram färsk broccoli
1 purjolök
1 burk krossade tomater, ca 400 gram
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar kikärtor, ca 400 gram
2 dl creme fraiche ( paprika, chili)
Gör så här:
Skala och hacka vitlöken. Dela broccolin i mindre bitar. Grovstrimla purjolöken. Stek färsen i smör i en stekpanna. Salta och lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Lägg över i en gryta. Tillsätt broccoli, purjolök, krossade tomater och smulad buljongtärning. Skölj kikärtorna i kallt vatten och rör ner dem i grytan. Låt allt koka 3-4 min. Rör ner hälften av crème fraiche. Servera grytan med en sallad och resten av crème fraiche. Eller för att göra maten lite mer " matigare" kan man koka bulgur eller cous cous som också passar bra!
/ Tilda

GI - lasagne

GI lasagne är enkel, nyttig och lika god som vanlig lasagne, med smaksatt cottage cheese och fullkornspasta, vilket gör det mycket nyttigare! och kanske till och med godare

4 port
400 gram nötfärs
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 msk smör och rapsolja
1 burk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm svartpeppar
500 gram Keso cottage cheese grillad paprika
1 dl svarta oliver
6 lasagneplattor ( fullkorn)
2 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn färs och lök i smör och rapsolja i en stekpanna. RÖr i tomatkross, tomatpure, smulad buljontärning och svartpeppar. Rör i keso och oliver. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Strö övber osten. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera med en god sallad till!
/ Tilda


























Kryddig lax med citronquinoa och haricot vertes

Quinoa är ett nyttigare val istället för ris eller pasta. Det kan även användas som bas i tex. vegitariska biffar.
Quinoa är också naturligt fritt från gluten!

Ingredienser 4 port.

4 st  laxfilébitar
300 gram  quinoa
200 gram  haricots verts
1 kruka  basilika

Tillagning

1. Koka quionoan enligt anvisningar på paketet. Ångkoka haricots vertes i några minuter.

2. Finhacka basilika och timjan, blanda i en skål med olivolja, rivet citronskal och citronsaft. Salta och peppra. Blanda detta med quionoan och haricot vertes och hyvla över parmesanost.

3. Krydda laxen med valfria kryddor eller köp färdigkryddad lax. 

4. Stek den och servera med quinoa blandningen.

 
 /Amanda
     


Gi-tårta med färska bär

Även om man vill gå ner i vikt och kör på Gi-metoden måste man få unna sig nått gott ibland. Här kommer ett recept på en god sommartårta med super lågt Gi.
Denna tårta passar även dig som är glutenintolerat!


Ingredienser:

3 dl  hasselnötter
3 dl  mandel
1 dl  katrinplommon
1 dl  torkade aprikoser
0,5 dl  fruktsocker
0,5 dl  vatten
2,5 msk  kakao
0,5 msk kanel

Garnering:

2 dl  vispgrädde, mager
1 tsk  fruktsocker
1 dl  hallon
1 dl  physalis
1,5 dl  jordgubbar
(Eller andra färska bär som passar just er)

Tillagning:

En tårta räcker till ca 12 pers.

1. Blötlägg nötterna i ett par timmar. Skålla mandeln. Lägg de avrunna nötterna i en matberedare och tillsätt fruktsocker, kakao, mandel, kanel, katrinplommon och aprikoser och mixa till en grovkornig smet.

2. Tillsätt lite vatten om smeten blir för kompakt. Tryck ner den i en springform. Ställ in i kylen en timme. Vispa grädden sötad med lite fruktsocker. Bred över kakan och strö över bären.


/ Amanda


Kikärtsgryta med kycklingfärs

GI mat går fortare att tillaga än vad man tror. Till denna rätt passar även quorn lika bra som kyckling gör. Då kan även de som inte äter kött äta denna rätt!

Ingredienser

4 port

400 g kycklingfärs eller quorn
1/2 tsk salt 
2 vitlöksklyftor
250 g färsk broccoli
1 purjolök
Arla smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar kikärtor à ca 400 g
2 dl Arla Köket® crème fraiche paprika&chili

Gör så här

Skala och hacka vitlöken. Dela broccolin i mindre bitar. Grovstrimla purjolöken. Stek färsen i smör i en stekpanna. Salta och lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Lägg över i en gryta. Tillsätt broccoli, purjolök, krossade tomater och smulad buljongtärning. Skölj kikärtorna i kallt vatten och rör ner dem i grytan. Låt allt koka 3-4 min. Rör ner hälften av crème fraiche. Servera grytan med en sallad och resten av crème fraiche. Eller för att göra maten lite mer " matigare" kan man koka bulgur eller cous cous som också passar bra! 

Kikärtsgryta med kycklingfärs
Bon Apetit!
/ Tilda

GI - Glykemiskt index

Vad är GI?

GI är en förkortning av Glykemiskt Index och kan användas som ett redskap för att mäta hur snabbt blodsockret höjs efter att vi har ätit ett livsmedel. Livsmedel med lågt GI kallas långsamma och livsmedel med högt GI kallas snabba. De långsamma är livsmedel som bulgur, qinoa, matvete, couscous osv. och de snabba är t.ex. vitt ris, vit pasta, cornflakes, socker, godis, potatis, mejeriprodukter, spannmål osv. Livsmedel som är förbjudet att äta om man följer GI metoden.
Kroppens celler får energi från maten vi äter genom att protein, fett och kolhydrater bryts ner i mindre beståndsdelar. Kolhydrater bryts ner till ämnet glukos som sedan transporteras som blodsocker från magsäcken till blodet och vidare till cellerna där det omvandlas till energi.
Det är i första hand kolhydraterna som påverkar blodsockret i kroppen och därmed mättnadskänslan. Även fett och protein spelar en viss roll.
När kroppen bryter ner maten går det olika snabbt för olika livsmedel att ta sig ut i blodet. Livsmedel som bryts ner snabbt ger en hög blodsockerhöjning, det sker då vi äter mat med högt GI som  jag skrev tidigare, till exempel socker, läsk, vitt klibbigt ris och vitt bröd. När vi istället äter mat med lågt GI, till exempel en måltid som innehåller böner, linser, bulgur eller naturell yoghurt går transporten av blodsocker till cellerna långsammare, blodsockret håller sig på en lägre och jämnare nivå. En effekt av det är att vi känner oss mätta längre och även äter mindre. VI får även i oss mer energi som gör att vi orkar längre.
Alltså skall man äta de långsamma kolhydrater som går långsamt ut ur blodet vilket gör att man minskar på blodsckersvängningar och sug efter godis och andra sötsaker.
GI mat är inte någon mirakelmetod, det är helt enkelt god mat som är bra för de som vill inspireras till att komma i form och både må bättre och få bättre matvanor! Och det tycker jag många ska göra nu för tiden
Sedan hade jag tänkt lägga in recept på GI mat. GI maten liknar lite som "smal maten" som finns i kategorierna i spalten på vänstra sidan, lax är tillexempel mycket bra tillsammans med en bulgursallad på härliga primörer och varför inte en mager dressing till!
Så tänkt på att GI mat är både gott och nyttigt! Du mår bättre och känner dig piggare framförallt.
// Tilda

Välkommna till våran internetkockbok

Vi är fem blivande studenter från Ester Mosessons gymnasiet i Göteborg. Vi går inriktningen sjö intendentur och har valt att göra en mat-blogg som vårat projekt arbete.
Här lägger vi in recept dagligen inom olika kategorier. Mest för att ge våra läsare lite insperation i vardagen om enkel med smaskig mat.
För att hitta olika recepet: Tryck in er här till vänster under KATEGORIER.

Skötselråd snittblommor

Här hittar du tips på hur du tar hand om dina snittblommor. Med lite extra skötsel håller sig buketten mycket längre.

Bindställe
Har du fått en bukett bunden av en florist ska du aldrig ta upp binderistället.

Nya snittytor
När du får en bukett behöver stjälkarna nya snittytor. Detta för att de ska kunna ta upp syret och näringen från vattnet bättre vilket gör att blommorna håller sig längre.





Plocka blad

Innan du sätter en bukett i vatten, plocka de nedersta bladen. Inga blad ska vara kvar på stjälkarna som går ner i vattnet.



Växtnäring
Får du med växtnäring med din bukett, häll det i vattnet. Se instruktion på förpackningen.


Ren vas och nytt vatten
Se alltid till att ha en ren vas när du placerar din bukett i den det gör att buketten håller längre.



Blommor och frukt

Blommor trivs inte i närheten av t ex en fruktskål. Tänk på det vid placering av din bukett.


//Frida


TERRINE LILLA ITALIEN

Allt det goda från Italien i en och samma form!

 

1 dl hackade soltorkade tomater
1 dl grovhackad färsk basilika
300 g lufttorkad skinka (Serrano fungerar även om den är spansk)
3 paprikor i olika färger
½ kg mozarella (behöver inte vara dyr!)
1 dl riven parmesan

 

Tillagning:

1. Klyv paprikorna, kärna ur och pensla med olja. Rosta i 225’ med skinnsidan upp, tills de svartnar. Låt svalna under lock eller folie, dra av ytterskalet.

2. Klä botten av en avlång form med skinka.

3. Klä sidorna av formen med skinka, och låt den hänga ut över kanten – blir snyggt när allt är klart!

4. Varva samtliga övriga ingredienser (även skinka). Pressa emellanåt.

5. Vik slutligen tillbaka skinka som hänger på utsidan, pressa ihop.

6. Grädda i 125’, 1 timme – gärna med press (en form med vatten, kan t ex fungera som press).

7. Låt stå i kyl över natten, också gärna med press.

8. Vänd formen upp och ned och stjälp upp terrinen. Färdigt!

//Frida


AVOCADOSMÖR

Mixa i matberedare eller med stavmixer till en slät smet:

 
2 avocador
¼ pressad citron
½ dl rapsolja
En nypa salt och lite peppar

 

Alternativt: Byt rapsolja mot olivolja, tillsätt också färsk basilika. Förvara kallt, täckt med plastfolie.
Bred på ditt nubakade bröd tillexempel. Mumms

//Frida


FÅFÄNGANS MÖRKA

Smakrikt och nyttigt. Ett mycket populärt bröd på restaurangen!

 Blanda i en degblandare:
1 l naturell fil
1 ½ msk bikarbonat
2 dl lingonsylt
1 dl mörk sirap
Blanda först fil och bikarbonat

 

Blanda därefter i:
6 dl grovmix
4 dl krossat bovete
2 dl krossat linfrö
1 dl fibrex
1 dl pofiber
4 dl solrosfrö
4 dl pumpakärnor
2 tsk salt

 
Låt maskinen gå 10 minuter. Häll upp degen i fyra smorda formar 1 ½ - 2 liter. Grädda i 180’, ca 1 timme.

Lätt som en plätt!

//Frida


FÅFÄNGANS RUSTIKA

Ett gott och mångsidigt bröd. Gluten- laktos- och mjölkproteinfritt. Välj mellan att göra brödet ”neutralt”, eller blanda i oliver och soltorkade tomater, eller rivna morötter för variation.

 Blanda i en kastrull:
1 ½ l vatten
1 dl pofiber
1dl raps- eller olivolja
1 msk honung
1 msk salt
Värm upp till 45-50’, låt stå några minuter.

 I degblandare:
1 kg grov mjölmix
½ kg fin mjölmix
15 g (1/2 dl) rismjöl
1 paket torrjäst
Sätt på maskinen och blanda.

 

Häll vätskan från kastrullen på de torra ingredienserna i degblandaren. Låt maskinen gå 10 minuter. Häll upp degen i fyra smorda formar 1 ½ - 2 liter.
Låt jäsa under duk i 45 minuter, grädda i 180’ ca 1 timme.

 Olivbröd: Blanda i max 4 dl skivade oliver i degen mot slutet av blandningen. Även max 2 dl finhackade soltorkade tomater kan blandas i. Minska saltet något.

 Morotsbröd:Blanda i max 6 dl rivna morötter i degen mot slutet av blandningen.

Alla ska kunna äta nybakat bröd! Bara att baka på. Kan vara lite svårta för den som aldrig använt mjölmix tidigare, men man lär sig med tiden.

//Frida


Att äta mjölkfritt

Här kommer ännu mer information om mjölkfria produkter.

Vad är mjölkfritt och vad ska man tänka på ur näringssynpunkt?

Ersättningsprodukter för mejerivaror är ofta baserade på havre, soja eller ris i kombination med vegetabiliska oljor. Ibland står produkterna i mejerikylen i vanliga livsmedelsbutiker och ibland står de i anslutning till hälsokostprodukterna. Hälsokostaffärer brukar ha ett relativt stort utbud av ersättningsprodukter. 

Havre- och risbaserade produkter

Havredrycker smakar milt av havre om man dricker dem som de är, de finns också smaksatta. I vissa av havredryckerna har man tillsatt kalcium och vitaminer.
När man använder havredryckerna i matlagning och bakning går havresmaken ihop med de andra smakerna. Det går utmärkt att använda sina vanliga recept och bara byta ut 1 dl mjölk mot 1 dl havredryck. Det finns också motsvarigheter till matlagningsgrädde och vispgrädde, samt vaniljsås, som är baserade på havre. Andra havreprodukter är pannkakssmet, ”yoghurt” och glass.
Ett alternativ till havredryck kan vara risdryck. Risdrycken är lite söt och smakar inte så mycket. Risdryck finns naturell, smaksatt eller berikad med kalcium.

Sojaproteinbas

Många ersättningsprodukter är baserade på sojabönor. Exempelvis finns produkter som fungerar som yoghurt, glass, ost, grädde, vispgrädde, crème fraîche och vaniljsås.
Sojadrycker finns både naturella och sötade eller smaksatta. Sojaprodukterna upplevs över lag som söta i smaken. Sojabönan har högt näringsinnehåll och utgör därför en viktig ersättningsprodukt för vegetarianer och veganer. Nackdelen är att mjölkproteinallergiker också kan vara eller bli allergiska mot sojaprotein.

Andra baser

Det finns ersättningsprodukter baserade på cashewnöt som fungerar som mjölk, grädde och glass .Cashewnöten kan, liksom sojabönan, ge upphov till allergisk reaktion.
På marknaden finns även kokosmjölk och kokosgrädde som fungerar bra i matlagning. Drycken och grädden har en tydlig smak av kokos och fungerar utmärkt i såser, och grytor av asiatisk karaktär. Kokosnöten kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är ovanligt.

Rapsy-pulver

På marknaden finns också ersättningsprodukter i pulverform att blanda med vatten. Rapsy-pulver är det mest kända och kan användas i matlagning, som ersättning för filmjölk och yoghurt. Det finns även pulvermix för pannkakor och glass.
Rapsy är särskilt användbart för människor med flera överkänsligheter eftersom innehållet är rent från det vi oftast är överkänsliga mot. Basen i produkterna är oftast rapsolja, majs och tapiokastärkelse. Rapsypulver säljs i ett mindre antal livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.

Mjölk- och sojafritt margarin

Det finns flera olika sorters margarin som inte innehåller mjölk. Vissa mjölkfria margariner är också fria från sojaprotein, medan andra exempelvis innehåller sojalecitin som kan innehålla spår av sojaprotein.
Mjölk- och sojafritt margarin uppför sig som vanligt margarin vid bak och matlagning. 

Havre- och risbaserade produkter

Havredrycker smakar milt av havre om man dricker dem som de är, de finns också smaksatta. I vissa av havredryckerna har man tillsatt kalcium och vitaminer.
När man använder havredryckerna i matlagning och bakning går havresmaken ihop med de andra smakerna. Det går utmärkt att använda sina vanliga recept och bara byta ut 1 dl mjölk mot 1 dl havredryck. Det finns också motsvarigheter till matlagningsgrädde och vispgrädde, samt vaniljsås, som är baserade på havre. Andra havreprodukter är pannkakssmet, ”yoghurt” och glass.
Ett alternativ till havredryck kan vara risdryck. Risdrycken är lite söt och smakar inte så mycket. Risdryck finns naturell, smaksatt eller berikad med kalcium.

Sojaproteinbas

Många ersättningsprodukter är baserade på sojabönor. Exempelvis finns produkter som fungerar som yoghurt, glass, ost, grädde, vispgrädde, crème fraîche och vaniljsås.
Sojadrycker finns både naturella och sötade eller smaksatta. Sojaprodukterna upplevs över lag som söta i smaken. Sojabönan har högt näringsinnehåll och utgör därför en viktig ersättningsprodukt för vegetarianer och veganer. Nackdelen är att mjölkproteinallergiker också kan vara eller bli allergiska mot sojaprotein.

Andra baser

Det finns ersättningsprodukter baserade på cashewnöt som fungerar som mjölk, grädde och glass .Cashewnöten kan, liksom sojabönan, ge upphov till allergisk reaktion.
På marknaden finns även kokosmjölk och kokosgrädde som fungerar bra i matlagning. Drycken och grädden har en tydlig smak av kokos och fungerar utmärkt i såser, och grytor av asiatisk karaktär. Kokosnöten kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är ovanligt.

Rapsy-pulver

På marknaden finns också ersättningsprodukter i pulverform att blanda med vatten. Rapsy-pulver är det mest kända och kan användas i matlagning, som ersättning för filmjölk och yoghurt. Det finns även pulvermix för pannkakor och glass.
Rapsy är särskilt användbart för människor med flera överkänsligheter eftersom innehållet är rent från det vi oftast är överkänsliga mot. Basen i produkterna är oftast rapsolja, majs och tapiokastärkelse. Rapsypulver säljs i ett mindre antal livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.

Mjölk- och sojafritt margarin

Det finns flera olika sorters margarin som inte innehåller mjölk. Vissa mjölkfria margariner är också fria från sojaprotein, medan andra exempelvis innehåller sojalecitin som kan innehålla spår av sojaprotein.
Mjölk- och sojafritt margarin uppför sig som vanligt margarin vid bak och matlagning.

NU är det bara att laga mat utan laktos!

//Frida

Vad är Laktisintolerans

Brist på enzymet laktas i tunntarmens slemhinna gör att man inte kan bryta ner mjölksocker (laktos). Cirka 3-5 procent av Sveriges befolkning är laktosintoleranta. Vissa behöver helt laktosfri kost, men många tål små mängder laktos.

Att vara laktosintolerant innebär att man har svårigheter att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölk. Detta beror på att tunntarmens slemhinna har för lite av enzymet laktas, vars uppgift är att sönderdela laktos till sockerarter som kroppen kan ta upp.

Har man inte tillräckligt av enzymet laktas kan laktos inte sugas upp av tunntarmen, utan fortsätter till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar. Då uppträder symtom som vattentunn diarré, gasbildning, buller och magsmärtor.

Tre former av laktasbrist kan ge laktosintolerans:

1)Medfödd laktasbrist är mycket ovanlig. Enzymet saknas vid födseln.

2)Primär laktasbrist är den vanligaste formen. Tarmslemhinnan är normal, men laktasaktiviteten minskar successivt med stigande ålder. När laktasaktiviteten minskat till cirka 10 procent börjar man få symtom av ett normalt laktosintag - man blir laktosintolerant. I många delar av världen är majoriteten av de vuxna berörda av primär laktasbrist, bland infödda svenskar endast 1-7 procent.

För barn gäller att enzymaktiviteten börjar minska först efter att barnet inte längre ammas. I alla kulturer är det ovanligt med symtom före skolåldern och besvär av mjölk beror då oftare på allergi.

3)Sekundär laktasbrist kan uppkomma till följd av en skada på tunntarmens slemhinna, t.ex. vid obehandlad celiaki och efter tarminfektioner. När dessa sjukdomar läkt tål man ofta laktos igen.

Behandling - kost och laktasenzymtabletter

En laktosfri eller laktosreducerad kost är behandlingen. De flesta laktosintoleranta klarar små mjölkmängder utan symtom. Man får prova sig fram till den mängd laktos man klarar utan besvär. Mejeriprodukter där laktosmängden minskats, "låglaktos", kan ofta användas. En del människor kräver helt laktosfria mejeriprodukter och ersättningsprodukter som inte är baserade på mjölk.

Det finns laktasenzymtabletter som hjälper till att bryta ner laktosen som man kan ta. Man intar dem i samband med måltid och dessa är jättebra att ha om man är tex bortbjuden eller äter ute på restaurang. Det finns ett flertal olika märken på laktasensymtabletter på marknaden och de finns att köpa på Apoteket och i hälsokostbutiker.


Jag lider själv av laktosintolerans så om någon har några frågot är det bara att fråga på:d

//Frida


Vad är Glutenintolerans?

Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten och leder till skada på tunntarmen.

Gluten är ett protein i vete, råg och korn som personer med celiaki inte tål. Man räknar med att 1 av 100 svenskar har celiaki, glutenintolerans. Alla som har celiaki har inte fått diagnosen ställd ännu, så frekvensen av känd celiaki är lägre. Särskilt bland vuxna är mörkertalet stort.

Den glutenfria kosten är behandlingen. Kosten ska alltid vara fri från vete, råg och korn. Numera kan ren havre ingå i den glutenfria kosten och introduktion av havre i kosten ska göras i samråd med läkare.

Produkter av vete, råg och korn ersätts med glutenfria mjöl- och grynsorter. På apotek, i livsmedels- och hälsokostaffärer finns även glutenfria specialprodukter som mjölmix, knäckebröd, kex och pasta. Potatismjöl, majsmjöl, rismjöl, bovete, hirs och polentagryn är exempel på naturligt glutenfria produkter.

Den glutenfria kosten måste hållas livet ut eftersom celiaki är en livslång sjukdom. Det är viktigt att alltid följa dieten, annars kan man drabbas av näringsbrist och följdsjukdomar. Efter en tid med glutenfri kost blir slemhinnan oftast återställd och sjukdomssymtomen försvinner. Man lever som vanligt, men med en annorlunda och dyrare kost.

Kosten ska för all framtid alltid vara helt glutenfri!

//Frida


Muffins- glutenfria, laktosfria

Matigare muffins med majs eller soltorkad tomat.

  • 1 pkt Sempers grova Mix (koontrollera att den är laktosfri)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 6 ägg
  • 1 dl olja
  • 3-4 dl kokosmjölk (kan bytas ut mot matlagningsyoughurt)
  • 2 dl majs från burk

 

Blanda allt till en trögflytande smet. Häll i muffinsformar.
Grädda i ugn på 200 grader ca 10 minuter.
Man kan byta ut majsen mot små bitar av soltorkad tomat och lite basilika.

//Frida


Havrekakor

Lättgjorda havrekakor i långpanna. Glutenfria och mjölkfria.

  • 125 g Laktiosfritt margarin
  • 3 1/2 dl rena havregryn
  • 1 dl socker
  • 5 st bittermandlar el 5 droppar

Värm ugnen till 200 grader.
Smält margarin och blanda ner övriga ingredienser.
Fördela blandningen på en bakplåtsklädd långpanna ca 30x25 cm.
Grädda mitten av ugnen ca 10 min.
Ta ut när de fått lätt färg. Skär kakan i rutor medan den är varm, men låt kallna i formen.

Alla ska kunna äta goda kakor, även allergiska.

//Frida


Pannkakor utan mjölk, ägg och gluten

Recept för den som är multiallergisk

10-12 st

  • 1 liter Rice Dream
  • 5 msk flytande mjölkfritt margarin
  • 5 dl Semper glutenfri mix ((blanda gärna både fin och grov mix)
  • 1 tsk salt

Vispa ihop och låt svälla till nästa dag. Stek i mjölkfritt margarin. Detta recept går även att använda till våfflor och grundsmet till raggmunk.

Det är inte alltid så svårt att laga mat till allergiska, bara man har rätt kundskap och rätt råvaror

//Frida


Småplock & snacks

Här kommer lite tips på snacks och småplock som kan passa bra som förtugg innan middagen serveras eller som lite snacks på en picknick eller varför inte hoppa över utflykten och ställa fram dem direkt och göra en fantastisk buffe´

Olive Ascolane


Små krispiga fyllda oliver Passar som tilltugg eller på antipasti- bordet tillsammans med svalt vin. Oliverna måste vara mjuka och saftiga för att det ska kunna kärnas ur och fyllas.
4 port
500 gram gröna oliver, tex Zeta Oliver Dolci Verdi
200 gram nötfärs, fläskfärs eller kycklingsfärs
2 msk Zeta Olivolja
2 krm salt
1-2 krm nymald svartpeppar
30 gramDelizie Prosciutto Crudo
0,5 krm malen muskotnöt
20 gram riven Zeta Parmesanost
4 msk ströbröd
1 ägg
Till panering:
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl ströbröd
0,5 tsk salt
2 krm peppar
Till fritering:
1 liter Zeta Solrosolja
Såhär gör du:
Börja med att kärna ur oliverna. Stek sedan färsen i olja i en stekpanna, salta och peppra. Låt färsen svalna något. Mixa färsen grovt i en matberedare tillsammans med prosciutto. Blanda färsen med muskot, riven parmesan, ströbröd och uppvispat ägg. Fyll oliverna med smeten.
Lägg mjöl på ett fat, vispade ägg på ett annat och ströbröd på ett tredje. Rulla oliverna i mjölet, sedan äggen och sedan ströbrödet. Värm solrosoljan till 180 grader. Fritera alla de fyllda oliverna samtidigt i en djup stekpanna ca 5 minuter till de är gyllenbruna. Servera direkt.
Vintips till dessa goda krispiga oliver: Umani Rounchi Montepulciano d'Abruzzo Bianchi, rött vin. Artnr: 7126, 61 kr.
En annan god förrätt eller bara som en god macka är
Wrap med ricotta, rimmad lax och grön olivcremé



Ingredienser
Tortillabröd
Mauri Ricottaost
Isbergssallad, strimlad
Rödlök, skivad
Några skivor rimmad lax
Zeta Creme av gröna oliver
Rucola
Svartpeppar
Lite zeta olivolja
Bred ricottaost på tortillabrödet. Lägg på lite strimlad sallad, rödlök och rimmad lax. Klicka på lite creme av gröna oliver. Toppa med rucola, vrid över lite svartpeppar och ringla på lite olivolja. Vik ihop till en wrap.
Mängden beror ju såklart på hur många man skall göra. Om man vill dela wrapen till mindre bitar, kan man fåman ut ca 4 små pizzaslizar, vilket räcker som en förrätt för en person. Om man vill kan man steka tortillabrödet i lite olja för att få det lite knaprigt och gott!
Lycka till :)
Grillad halloumi med chili, citrom och pinjenötter - som gjord för grillen!


Ingredienser för 4 pers:

1 pkt (250 g) Zeta Holloumiost
Zeta olivolja extra vergine
Till servering:
1 rödlök, finhackad
0,5 röd chili, urkärnad och finhackad
2 msk färspressad citronsaft
2 msk Zeta Olivolja Extra Vergine
1.2 msk rostade pinjenötter
Färska basilikablad
Svartpeppar
Skär haloumin i ca 1 cm tjocka skivor, pensla med lite olivolja och grilla snabbt på båda sidorna. Lägg upp på tallrik och servera till rätten eller lägg i en sallad. Blanda övriga ingredienser och häll över osten. Mumma!

Pastasallad med rostad paprika, fetaost, oliver och rucola tillsammans med grillad lax med citron, kapris och oliver



Ingredienser till pastasalladen
4 port:
300 gram Zeta Pasta Casa Di Luca Tortigiloni
4 paprikor i olika färger
3 msk Xeta olivolja
1 okt Zeta Fetaost ( 150 g) smulad
1 dl Zeta Kalamataoliver, gärna urkärnade
50 gram rucola
salt och peppar
Koka pastan enligt anvisning på paketet Dela paprikorna och ta ur kärnorna. Skär o grova bitar och lägg på plåt. Ringla över olivolja och blanda. Rosta i ugn på 150 grader i ca10 minuter. Ta ut och låt svalna. Blanda med pastan, fetaosten, oliver, rucola och smaka av med salt och peppar.
Grillad lax med citron, kapris och oliver
4 port
600 gram laxfilé i portionsstorlekar
1 msk Zeta Olivolja
4 msk Zeta Tapenade med oliver och kapris
salt och peppar
salt från en halv citron
Pensla laxen med lite olja på båda sidorna. Grilla 2 minuter på varje sida. Lägg 1 msk tapenade oliver och kapris på varje laxbit. Krydda med salt och peppar över citronen. Obs! Det går även lika bra att steka laxen i en grillpanna.
Lycka till och hoppas några av recepten inspirerar er!



partytajm.se

Jag skulle vilja tipsa om en väldigt bra hemsida.
Partytajm.se heter den. Där kan man beställa hem olika saker till olika sorters kalas/fester.
Man kan klicka in sig på olika kategorier som tex. student, nyår, jul, alla hjärtans dag, barnkalas, haloween.
Sen finns det dukar, tallrikar, bestick, glas, bordsdekorationer med de olika temarna.


 

Jätte rolig sida med produkter till bra pris!

Gå in och kika vetja!

/A


RSS 2.0