Att äta mjölkfritt
Vad är mjölkfritt och vad ska man tänka på ur näringssynpunkt?
Ersättningsprodukter för mejerivaror är ofta baserade på havre, soja eller ris i kombination med vegetabiliska oljor. Ibland står produkterna i mejerikylen i vanliga livsmedelsbutiker och ibland står de i anslutning till hälsokostprodukterna. Hälsokostaffärer brukar ha ett relativt stort utbud av ersättningsprodukter.
Havre- och risbaserade produkter
Havredrycker smakar milt av havre om man dricker dem som de är, de finns också smaksatta. I vissa av havredryckerna har man tillsatt kalcium och vitaminer.
När man använder havredryckerna i matlagning och bakning går havresmaken ihop med de andra smakerna. Det går utmärkt att använda sina vanliga recept och bara byta ut 1 dl mjölk mot 1 dl havredryck. Det finns också motsvarigheter till matlagningsgrädde och vispgrädde, samt vaniljsås, som är baserade på havre. Andra havreprodukter är pannkakssmet, ”yoghurt” och glass.
Ett alternativ till havredryck kan vara risdryck. Risdrycken är lite söt och smakar inte så mycket. Risdryck finns naturell, smaksatt eller berikad med kalcium.
Sojaproteinbas
Många ersättningsprodukter är baserade på sojabönor. Exempelvis finns produkter som fungerar som yoghurt, glass, ost, grädde, vispgrädde, crème fraîche och vaniljsås.Sojadrycker finns både naturella och sötade eller smaksatta. Sojaprodukterna upplevs över lag som söta i smaken. Sojabönan har högt näringsinnehåll och utgör därför en viktig ersättningsprodukt för vegetarianer och veganer. Nackdelen är att mjölkproteinallergiker också kan vara eller bli allergiska mot sojaprotein.
Andra baser
Det finns ersättningsprodukter baserade på cashewnöt som fungerar som mjölk, grädde och glass .Cashewnöten kan, liksom sojabönan, ge upphov till allergisk reaktion.På marknaden finns även kokosmjölk och kokosgrädde som fungerar bra i matlagning. Drycken och grädden har en tydlig smak av kokos och fungerar utmärkt i såser, och grytor av asiatisk karaktär. Kokosnöten kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är ovanligt.
Rapsy-pulver
På marknaden finns också ersättningsprodukter i pulverform att blanda med vatten. Rapsy-pulver är det mest kända och kan användas i matlagning, som ersättning för filmjölk och yoghurt. Det finns även pulvermix för pannkakor och glass.Rapsy är särskilt användbart för människor med flera överkänsligheter eftersom innehållet är rent från det vi oftast är överkänsliga mot. Basen i produkterna är oftast rapsolja, majs och tapiokastärkelse. Rapsypulver säljs i ett mindre antal livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.
Mjölk- och sojafritt margarin
Det finns flera olika sorters margarin som inte innehåller mjölk. Vissa mjölkfria margariner är också fria från sojaprotein, medan andra exempelvis innehåller sojalecitin som kan innehålla spår av sojaprotein.Mjölk- och sojafritt margarin uppför sig som vanligt margarin vid bak och matlagning.
Havre- och risbaserade produkter
Havredrycker smakar milt av havre om man dricker dem som de är, de finns också smaksatta. I vissa av havredryckerna har man tillsatt kalcium och vitaminer.
När man använder havredryckerna i matlagning och bakning går havresmaken ihop med de andra smakerna. Det går utmärkt att använda sina vanliga recept och bara byta ut 1 dl mjölk mot 1 dl havredryck. Det finns också motsvarigheter till matlagningsgrädde och vispgrädde, samt vaniljsås, som är baserade på havre. Andra havreprodukter är pannkakssmet, ”yoghurt” och glass.
Ett alternativ till havredryck kan vara risdryck. Risdrycken är lite söt och smakar inte så mycket. Risdryck finns naturell, smaksatt eller berikad med kalcium.
Sojaproteinbas
Många ersättningsprodukter är baserade på sojabönor. Exempelvis finns produkter som fungerar som yoghurt, glass, ost, grädde, vispgrädde, crème fraîche och vaniljsås.Sojadrycker finns både naturella och sötade eller smaksatta. Sojaprodukterna upplevs över lag som söta i smaken. Sojabönan har högt näringsinnehåll och utgör därför en viktig ersättningsprodukt för vegetarianer och veganer. Nackdelen är att mjölkproteinallergiker också kan vara eller bli allergiska mot sojaprotein.
Andra baser
Det finns ersättningsprodukter baserade på cashewnöt som fungerar som mjölk, grädde och glass .Cashewnöten kan, liksom sojabönan, ge upphov till allergisk reaktion.På marknaden finns även kokosmjölk och kokosgrädde som fungerar bra i matlagning. Drycken och grädden har en tydlig smak av kokos och fungerar utmärkt i såser, och grytor av asiatisk karaktär. Kokosnöten kommer från en palm och är inte släkt med övriga "nötter". Man kan vara allergisk mot kokosnöt även om det är ovanligt.
Rapsy-pulver
På marknaden finns också ersättningsprodukter i pulverform att blanda med vatten. Rapsy-pulver är det mest kända och kan användas i matlagning, som ersättning för filmjölk och yoghurt. Det finns även pulvermix för pannkakor och glass.Rapsy är särskilt användbart för människor med flera överkänsligheter eftersom innehållet är rent från det vi oftast är överkänsliga mot. Basen i produkterna är oftast rapsolja, majs och tapiokastärkelse. Rapsypulver säljs i ett mindre antal livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.
Mjölk- och sojafritt margarin
Det finns flera olika sorters margarin som inte innehåller mjölk. Vissa mjölkfria margariner är också fria från sojaprotein, medan andra exempelvis innehåller sojalecitin som kan innehålla spår av sojaprotein.Mjölk- och sojafritt margarin uppför sig som vanligt margarin vid bak och matlagning.
NU är det bara att laga mat utan laktos!
//Frida