Hur man håller ordning och rent i köket vid matlagning

Som många vet så är ju inte alla kockar så bra på att laga mat och samtigt hålla rent runt om sig. Vissa människor kanske inte ens vill stå i ett kök och laga mat, eftersom efterarbetet är det jobbigaste om man inte gör det på rätt sätt. Det har mycket med ordningen i köket att göra när man håller på och lagar mat. Har du en bra "mise en place" ( allt på sin plats ) som man brukar säga som kock, alltså en bra arbetsordning så blir det mycket enklare att laga maten och samtidigt roligare! Det gäller alltså att planera sin matlagning. Vad som skall göras först osv.
Så jag tänkte skriva ner lite punkter på vad man kan tänka på när man står i köket och skall laga maten. För som kock gäller det alltid att tänka ett steg före hela tiden..
* Först är det bra att man tar fram alla ingredienser och varor man skall använda till sin maträtt för att slippa masa spring under matlagningen. Då kan man ställa det på ett ställe i ett hörn eller skjuta det långt upp på diskbänken, så inget står i vägen där du skall laga.
* Sedan kan det vara bra att ta fram alla redskap man skall använda vilket också underlättar att du har framme om du till exempel skulle bli lortig om händerna och inte når de du söker. Det kan vara om du till exempel står och rullar köttbullar och behöver en stekspade för att vända bullarna i stekpannan med.
* Under tiden du lagar maten och får lite tid över till annat kan man börja diska bort det man använt så man slipper stå där i slutet och diska all disk. Det tar bara sådan lång tid! Så det underlättar att diska lite då och då istället.
* Håll fint och rent genom att plocka bort de livsmedel och råvaror du använt och torka bort så du alltid har en ren och fräsch bänk som du kan arbeta på.
* När du ändå kanske väntar på att maten som står i ugnen skall bli klar eller för den delen i stekpannan, så kan du börja duka och ta fram bestick och dylikt.
Sedan är det bara att njuta och äta av den goda maten man tillagat utan att ha en hel hög med saker att ta hand om när man ätit färdigt!
/ Tilda
ett rent och fint kök tackar ingen nej till

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0