Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Detta är ett väldigt gott tilltugg till kaffet. Det är också både gluten och laktosfritt!

Ingredienser. ca 24 st kakor

Till formen:

  • ca 2 msk flytande margarin
  • ca 2 msk potatismjöl

Kakan:

  • 500 g mandelmassa
  • 1 st apelsin
  • 4 st ägg

Garnering:

  • 100 g mörk choklad


Gör såhär:

1. Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och lägg på bakplåtspapper.
Pensla på flytande margarin i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret.
Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen.

2. Riv mandelmassan grovt med rivjärn eller matberedare. Lägg mandelmassan i en bunke.

3. Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress.
Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.

4. Dela äggen. Lägg äggulorna i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.

5. Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.

6. Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp.

7. Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.

8. Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

9. Smält chokladen i vattenbad och bre över kakan. Skär kakan i bitar. Låt svalna.

Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys.



/Amanda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0