Småplock & snacks

Här kommer lite tips på snacks och småplock som kan passa bra som förtugg innan middagen serveras eller som lite snacks på en picknick eller varför inte hoppa över utflykten och ställa fram dem direkt och göra en fantastisk buffe´

Olive Ascolane


Små krispiga fyllda oliver Passar som tilltugg eller på antipasti- bordet tillsammans med svalt vin. Oliverna måste vara mjuka och saftiga för att det ska kunna kärnas ur och fyllas.
4 port
500 gram gröna oliver, tex Zeta Oliver Dolci Verdi
200 gram nötfärs, fläskfärs eller kycklingsfärs
2 msk Zeta Olivolja
2 krm salt
1-2 krm nymald svartpeppar
30 gramDelizie Prosciutto Crudo
0,5 krm malen muskotnöt
20 gram riven Zeta Parmesanost
4 msk ströbröd
1 ägg
Till panering:
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl ströbröd
0,5 tsk salt
2 krm peppar
Till fritering:
1 liter Zeta Solrosolja
Såhär gör du:
Börja med att kärna ur oliverna. Stek sedan färsen i olja i en stekpanna, salta och peppra. Låt färsen svalna något. Mixa färsen grovt i en matberedare tillsammans med prosciutto. Blanda färsen med muskot, riven parmesan, ströbröd och uppvispat ägg. Fyll oliverna med smeten.
Lägg mjöl på ett fat, vispade ägg på ett annat och ströbröd på ett tredje. Rulla oliverna i mjölet, sedan äggen och sedan ströbrödet. Värm solrosoljan till 180 grader. Fritera alla de fyllda oliverna samtidigt i en djup stekpanna ca 5 minuter till de är gyllenbruna. Servera direkt.
Vintips till dessa goda krispiga oliver: Umani Rounchi Montepulciano d'Abruzzo Bianchi, rött vin. Artnr: 7126, 61 kr.
En annan god förrätt eller bara som en god macka är
Wrap med ricotta, rimmad lax och grön olivcremé



Ingredienser
Tortillabröd
Mauri Ricottaost
Isbergssallad, strimlad
Rödlök, skivad
Några skivor rimmad lax
Zeta Creme av gröna oliver
Rucola
Svartpeppar
Lite zeta olivolja
Bred ricottaost på tortillabrödet. Lägg på lite strimlad sallad, rödlök och rimmad lax. Klicka på lite creme av gröna oliver. Toppa med rucola, vrid över lite svartpeppar och ringla på lite olivolja. Vik ihop till en wrap.
Mängden beror ju såklart på hur många man skall göra. Om man vill dela wrapen till mindre bitar, kan man fåman ut ca 4 små pizzaslizar, vilket räcker som en förrätt för en person. Om man vill kan man steka tortillabrödet i lite olja för att få det lite knaprigt och gott!
Lycka till :)
Grillad halloumi med chili, citrom och pinjenötter - som gjord för grillen!


Ingredienser för 4 pers:

1 pkt (250 g) Zeta Holloumiost
Zeta olivolja extra vergine
Till servering:
1 rödlök, finhackad
0,5 röd chili, urkärnad och finhackad
2 msk färspressad citronsaft
2 msk Zeta Olivolja Extra Vergine
1.2 msk rostade pinjenötter
Färska basilikablad
Svartpeppar
Skär haloumin i ca 1 cm tjocka skivor, pensla med lite olivolja och grilla snabbt på båda sidorna. Lägg upp på tallrik och servera till rätten eller lägg i en sallad. Blanda övriga ingredienser och häll över osten. Mumma!

Pastasallad med rostad paprika, fetaost, oliver och rucola tillsammans med grillad lax med citron, kapris och oliver



Ingredienser till pastasalladen
4 port:
300 gram Zeta Pasta Casa Di Luca Tortigiloni
4 paprikor i olika färger
3 msk Xeta olivolja
1 okt Zeta Fetaost ( 150 g) smulad
1 dl Zeta Kalamataoliver, gärna urkärnade
50 gram rucola
salt och peppar
Koka pastan enligt anvisning på paketet Dela paprikorna och ta ur kärnorna. Skär o grova bitar och lägg på plåt. Ringla över olivolja och blanda. Rosta i ugn på 150 grader i ca10 minuter. Ta ut och låt svalna. Blanda med pastan, fetaosten, oliver, rucola och smaka av med salt och peppar.
Grillad lax med citron, kapris och oliver
4 port
600 gram laxfilé i portionsstorlekar
1 msk Zeta Olivolja
4 msk Zeta Tapenade med oliver och kapris
salt och peppar
salt från en halv citron
Pensla laxen med lite olja på båda sidorna. Grilla 2 minuter på varje sida. Lägg 1 msk tapenade oliver och kapris på varje laxbit. Krydda med salt och peppar över citronen. Obs! Det går även lika bra att steka laxen i en grillpanna.
Lycka till och hoppas några av recepten inspirerar er!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0