Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki
Laktosfri äppeltzatziki är en favorit nu när sommartiden äntligen är här och det är dags att ta fram grillen! Passar utmärkt till kötträtter men även till fisk, till exempel lax. Just i detta inlägg har jag valt hamburgare eftersom jag också tycker det passar bra till det.
För 4 pers
Äppletzatziki:
2 st syrliga äpplen, urkärnade och grovt rivna
0.5 st citron, saft
2 dl laktosfri matlagningsyoghurt (10%)
2 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 st grön chili, urkärnad och finhackad
havssalt och svartpeppar
Hamburgare:
600 g blandfärs
4 msk hickory bbq-marinad
0.5 st finhackad gul lök
salt och svartpeppar
1 msk rapsolja till pensling
Tillbehör:
8 skivor bacon
4 st hamburgerbröd, ciabatta eller en god fralla ( glutenfritt )
0.5 ask salladsskott (eller annan sort)
0.5 st rödlök, skuren i ringar
2 st tomater, skurna i skivor
Gör så här
Tzatziki: Lägg det rivna äpplet i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda med övriga ingredienser i tzatzikin och smaka av med havssalt och svartpeppar. Häll i lufttät behållare och ställ in i kylskåp tills servering.
Hamburgare: Blanda färsen med lök, bbq-marinad (eller sås) samt salt och svartpeppar. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor. Blöt händerna och forma färsen till 4 platta hamburgare. Pensla hamburgarna med lite rapsolja och grilla eller stek dem i ca 4 minuter på varje sida. Låt gärna bröden grilla eller steka med den sista minuten så att de rostas lite.
Knaperstek baconskivorna i en het stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg ihop hamburgarna med äppletzatziki, hamburgarna, sallad, tomat, rödlök och bacon.
Supergott och kul med lite variation!