GI - Glykemiskt index

Vad är GI?

GI är en förkortning av Glykemiskt Index och kan användas som ett redskap för att mäta hur snabbt blodsockret höjs efter att vi har ätit ett livsmedel. Livsmedel med lågt GI kallas långsamma och livsmedel med högt GI kallas snabba. De långsamma är livsmedel som bulgur, qinoa, matvete, couscous osv. och de snabba är t.ex. vitt ris, vit pasta, cornflakes, socker, godis, potatis, mejeriprodukter, spannmål osv. Livsmedel som är förbjudet att äta om man följer GI metoden.
Kroppens celler får energi från maten vi äter genom att protein, fett och kolhydrater bryts ner i mindre beståndsdelar. Kolhydrater bryts ner till ämnet glukos som sedan transporteras som blodsocker från magsäcken till blodet och vidare till cellerna där det omvandlas till energi.
Det är i första hand kolhydraterna som påverkar blodsockret i kroppen och därmed mättnadskänslan. Även fett och protein spelar en viss roll.
När kroppen bryter ner maten går det olika snabbt för olika livsmedel att ta sig ut i blodet. Livsmedel som bryts ner snabbt ger en hög blodsockerhöjning, det sker då vi äter mat med högt GI som  jag skrev tidigare, till exempel socker, läsk, vitt klibbigt ris och vitt bröd. När vi istället äter mat med lågt GI, till exempel en måltid som innehåller böner, linser, bulgur eller naturell yoghurt går transporten av blodsocker till cellerna långsammare, blodsockret håller sig på en lägre och jämnare nivå. En effekt av det är att vi känner oss mätta längre och även äter mindre. VI får även i oss mer energi som gör att vi orkar längre.
Alltså skall man äta de långsamma kolhydrater som går långsamt ut ur blodet vilket gör att man minskar på blodsckersvängningar och sug efter godis och andra sötsaker.
GI mat är inte någon mirakelmetod, det är helt enkelt god mat som är bra för de som vill inspireras till att komma i form och både må bättre och få bättre matvanor! Och det tycker jag många ska göra nu för tiden
Sedan hade jag tänkt lägga in recept på GI mat. GI maten liknar lite som "smal maten" som finns i kategorierna i spalten på vänstra sidan, lax är tillexempel mycket bra tillsammans med en bulgursallad på härliga primörer och varför inte en mager dressing till!
Så tänkt på att GI mat är både gott och nyttigt! Du mår bättre och känner dig piggare framförallt.
// Tilda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0