GI - dessert - varma fruktspett med frisk yoghurt
En liten sötsak efter maten kan vara alldeles underbart. Och det finns faktiskt desserter med lågt GI som är minst lika goda som vanliga desserter som kanske inte är så jättenyttiga.
Denna dessert är inte bara ljuvligt goda utan de innehåller också färre kalorier som passar utmärkt om man går på GI och vill unna sig något gott ibland!
Frukt på spett är godis! Pensla med smör och citronskal före grillningen och servera med melonsmakande lättyoghurt.
Man kan såklart välja själv vilka frukter man vill använda men här kommer exempel på frukter som man kan använda och som passar bra ihop.
Ingredienser
2 bananer
1 klyfta honungsmelon, 250 g
2 sharonfrukter
75 g gröna och blåa vindruvor
8 physalis
2 msk smält smör
rivet skal av 1 citron
2 tsk strösocker
1 1/2 dl mild lättyoghurt honungsmelon
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala bananerna. Skär bort skalet på melonen. Skär banan, melon och sharonfrukt i bitar. Varva frukten på trägrillspett. Beräkna två spett per portion. Lägg spetten i en ugnssäker form. Blanda smör och citronskal. Pensla spetten runt om med smöret. Strö över socker. Tillaga spetten i övre delen av ugnen 8 – 10 minuter tills de får lite färg. Vänd spetten en gång under tiden. Servera fruktspetten med yoghurt.