Diabetes

 

Diabetes är en sjukdom som man kan få antingen i tidig ålder eller när man blir äldre. Det finns många olika varianter av diabetes. Graviditetsdiabetes, LADA, MODY, (diabetes efter bukspottkörtel inflammation) och (kortisonorsakad diabetes) Men de två vanligaste typerna av diabetes är

Typ 1, som även kallas för barn eller ungdomsdiabetes, eftersom det oftast är barn i tidig ålder som drabbas mest utav den genom att vanligtvis få en sjukdom i kroppen ca en månad innan den bryter ut. Den är delvis ärftlig och går tyvärr inte att bota, men med bra och modern behandling går det att leva ett bra liv trots sjukdomen. Det som händer i kroppen när man drabbas av diabetes 1, är när kroppen slutar tillverka insulinet, vilket gör att man får för mycket socker i blodet. Det är då mycket viktigt att man tillför kroppen med extra insulin varje dag så man inte blir allvarligt sjuk, genom att tillföra kroppen med mer insulin via sprutor eller insulinpump. Man är också tvungen att gå på regelbundna kontroller hos sin läkare eller diabetessköterska flera gånger om året.

Typ 2, även kallat åldersdiabetes som oftast kommer i vuxen ålder och är sällsynt hos barn. Den utvecklas långsamt och behöver inte ge några symtom, ibland kan vissa gå runt och ha sjukdomen i flera år utan att veta om det. Diabetes typ 2 kan vara ärftlig men har också mycket med ens levnadsvanor att göra. Det beror på hur mycket man stressar, om kost (äta rätt mat), överviktighet och framförallt rökning . För att sköta sin diabetes gäller det först och främst att äta en bra och balanserad kost, röra på sig regelbundet och sluta röka. Sedan kan man börja kombinera sin kost och hälsa med tabletter för att hålla blodsockerhalterna normala.

 

För att ändra maten så att den blir så pass bra anpassad till en diabetiker som möjligt, gäller det att äta långsamma kolhydrater, minska fett och sockermängden i maten man tillagar. Står pajer på menyn skall man helst undvika det och ta sallad istället med en mager dressing till exempel. Man skall inte heller dricka så mycket mjölk. Inte mer än 2, 2,5 dl per dag.

Det finns även att köpa kakor som är sockerfria för just diabetiker men rekommenderas inte.

Grunden för kostbehandling för en diabetiker är regelbundet matintag. Fördela måltiderna jämt över dagen är ett viktigt råd. Att äta mindre och oftare undviker man att bli hungrig oftare. Äter man sällan blir man oftast hungrigare vilket resulterar att man ofta äter större portioner.

Det ger då ett svängigt blodsockernivå och höga blodsockervärden. Äter man frukost, lunch, middag och mellanmål både förmiddag och eftermiddag och kväll får man ett jämnare blodsocker. Det handlar alltså om att äta lite mindre och oftare!

Frukter som äpple, päron och apelsin går bra för en diabetiker att äta, däremot skall de undvika bananer och exotiska frukter såsom vindruvor, kiwi och melon som inte är så bra.  Hallon och blåbär är jättebra att äta. De skall undvika för mycket fett, samma sak med snabba kolhydrater. T.ex. mörkt grovt bröd är okej, men inte vitt mjukt bröd. Diabetiker ska äta med måtta och med jämna mellanrum som jag skrev lite tidigare. Mycket grönsaker mindre med kolhydrater, måttligt med fettmängd, bra proteiner, så som alla borde äta med andra ord!

/ Tilda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0