Tilltugg till cocktailparty - konsten att mingla, drinka och äta snittar.
Ett cocktailparty är som en förfest med klass. Cocktailparty kan du ha en vardagskväll, helgkväll eller sen eftermiddag på helgen. Festen behöver inte fortsätta efter med middag eller utgång. Du kan ha en tidig bjudning för de som har att tänka på hemma eller annars är upptagna kvällar (ex. barnföräldrar). En chans att träffas och umgås med goda tilltugg och goda drinkar. Och givetvis så ska det finnas goda drinkar eller bål utan alkohol för de som önskar.
Så ladda upp med dricka, förbered lite tilltugg och bjud in vänner. Cocktailtuggen smakar givetvis lika bra att servera före en middag också.
Färdigköpta tilltugg sparar givetvis tid men knappast pengar. Allehanda delikatesser finns numer i lösvikt i små ”barer”. Har du ont om tid plockar du helt enkelt ihop några olika burkar av vad du gillar. Gå sedan vidare till delikatessen och välj en bit lagrad ost, några skivor lufttorkad skinka samt valfritt extratilltugg. Köp också något gott bröd som grissinis, baguette och/eller kex.
I hyllorna finns burkar av stora oliver, soltorkade tomater, bredbara pastor som pesto, tapenade och hummus. Servera med snett skurna rostade skivor av baguette samt kex och/eller italienska grissinis. Dessa tilltugg kan sedan kombineras med någon eller några av nedanstående rätter.
Enkla och snabba tilltugg:
Småtomater med mozzarella och basilika
16 stycken, ca 6 port
1 pkt cocktailtomater
100 gram mozzarella
Några blad färsk basilika
Tandpetare
Förbered innan: Skär ost i 16 kuber. Trä på ost, basilikablad och tomat. Om de ska stå upp måste blomfästet på tomaten vara nedåt och tandpetaren inte sticka ut. Lägg upp på fat. Täck över med plast. Förvara i kyl. Salta och peppra innan servering.
Tortillarullar med lax och pesto
16 stycken, ca 6 - 8 port
4 st tortillas (små)
100 gram skivad rökt eller gravad lax
4 msk pesto
80 gram färskost naturell
Förbered innan: Bred färskost på tortillas. Fördela lax, pesta och rulla ihop. Skär av ändar. Dela i fyra delar. Ställ upp på fat. Täck med plast och förvara i kyl. Servera. Garnera eventuellt med hackad gräslök.
Nachos med guacamole och tomatsalsa
Servera nachos i en skål att dippa i hemgjord guacamole och tomatsalsa. 6-8 port.
Guacamole
3 avokado
1 burk matlagningsyoghurt
2 msk citronsaft
Salt, socker och vitpeppar
Dela, kärna ur och gröp ur avokados. Mosa med yoghurt. Smaka av med citron, salt, socker och vitpeppar.
Tomatsalsa
4 bifftomater
1 rödlök
1 dl olivolja
Några droppar tabasco
Några blad färsk koriander
Salt, socker, vinäger och vitpeppar
Skölj och hacka tomater. Skala och hacka lök och koriander. Blanda i en skål med olivolja. Smaka av med tabasco, salt, socker, vinäger och vitpeppar.
Snittar med skaldjur - ishavssallad
En lika klassisk som enkel succé. 6-8 port.
10 - 15 skivor formfranska
50 gram smör
1 pkt ishavssallad eller räksallad, cirka 150 gram
1 citron
Förbered innan: skär bort kanter på formfranska, dela i trianglar eller tryck ut runda bröd. Smält smör och pensla bröden. Lägg i en påse i kylen. Köp ishavssallad. Skiva citron och skär ut små citronklyftor. Vid servering: Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut bröd i långpanna. Rosta lätt bruna och vänd eventuellt. Lägg upp på bricka och toppa med en sked ishavssallad och garnera med liten citronklyfta.
Lite lyxigare, varma och mer arbetade tilltugg:
Kopp med grön curry och kokosmjölk
En thailändsk soppa serverad i kopp garnerad med kräftstjärtar och champinjoner får fart på festen. Blir också god med röd curry.
10 – 12 koppar/port
1 burk kokosmjölk, 400 gram
1 liter vatten
3 tsk grön currypasta
1 grönsaksbuljong
1 burk kräftstjärtar i spad
6 champinjoner
2 msk citronsaft
1 tsk socker
Salt och peppar
Några blad färsk koriander eller bladpersilja
Förbered innan: koka upp kokosmjölk, vatten, currypasta, grönsaksbuljong, citron, socker samt salt och peppar. Skiva svamp. Hacka koriander eller bladpersilja grovt. Täck över och förvara i kyl.
Värm soppa. Fördela kräftstjärtar, svamp och grönt i koppar. Häll soppa över.
Filotrianglar med spenat och soltorkad tomat
Väl värda allt besvär bakas dessa trianglar i ugn. Filodeg finns fryst i välsorterade affärer. Tina deg och spenat i kylskåp över natten. Också gott med fetaost.
20 trianglar, ca 10 port om du räknar 2 var.
1 pkt filodeg
1 pkt hel fryst bladspenat, cirka 400 gram
1 burk soltorkad tomat i olja, cirka 200 gram
50 gram smält smör
Sätt ugn på 175 grader. Dela filoblad på längden till cirka 15 cm breda ”strimlor”. Krama ur all vätska ur spenat i ett durkslag. Hacka den grovt. Häll av olja från tomat i en liten skål. Hacka tomat fint. Blanda tomat och spenat. Peppra lite. Pensla filo”strimlan” med olja. Lägg en klick (1/20) av fyllningen och vik upp hörnan till en triangel. Fortsätt vika trianglar till toppen. Testa på en pappersremsa. Samla på smord bakplåt och grädda i cirka 25 minuter. Låt svalna och servera samma dag.
Sojaglacerade kycklingben
Här skrapas köttet av benet men hänger ändå kvar. Som en mumsbit med handtag! Kycklingbitar på spett blir också gott.
20 kycklingben, ca 10 port om du räknar 2 var.
1 dl mörk, söt soja som ketjap manis
4 msk sesamfrö
Salt och peppar
Förbered innan: Skär ett snitt under leden längst mot vingspetsen. Dra kött tillbaka över benet mot motsatt led och låt köttet hänga kvar. Lägg i en påse tillsammans med soja. Kläm lite och låt marinera minst 20 minuter – gärna längre. Sätt ugn på 200 grader. Lägg kyckling i en långpanna med folie under. Stek i 20 minuter i mitten och vänd då och då. När de svalnat kan du klä benet med lite folie så blir de inte kladdiga att ta i.
Vid servering: Värm upp under folie. Pensla med samma soja. Salta och peppra. Lägg upp på fat och strö över sesamfrön.
Några drinkar som är lätta att slänga ihop inför festen:
Ingredienser till Bloody Mary
12 cl tomatjuice
4 cl vodka
2 stänk worcestershiresås
1 stänk tabasco
salt och svartpeppar
Så här lagar du till Bloody Mary
Skaka alla ingredienser. Häll i ett högt glas. Mal över lite svartpeppar. Dekorera med en sellerikvist och en citronskiva.
Ingredienser till Margarita Cocktail:
4 cl tequila
2 cl triple sec eller cointreau
2 cl färskpressad lime
1 cl limejuice (söt typ Roses lime) valfritt
salt
Så här fixar du Margarita cocktail
Häll upp salt på en liten tallrik, gnid kanten på ett cocktailglas med lime och doppa glaskanten försiktigt i saltet. Skaka tequila, triple sec och lime med is. Häll upp.
2 - 4 cl irländsk whiskey
ca 1- 2 dl varmt kaffe
3 msk grädde, lätt vispad
kaffepulver
Så här fixar du Irish Coffee
Gör Irish coffee så här: Vispa grädden lätt. Blanda farinsocker och whiskey i ett glas och fyll på med kaffe. Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildar ett lock. Avsluta med att strö över en nypa kaffepulver.
Några tips inför en lyckad fest!
//Frida