Rödbetsbiffar
Rödbetsbiffar
Ingredienser 4 port:
1 kg färska rödbetor
1 st stor morot
1 st liten finhackad gul eller röd lök
1 1/2 dl potatismos eller pressad potatis
1/2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 msk crème fraîche ( soja mjölk )
· salt svart- eller vitpeppar
· smör eller margarin
Så här gör du:
· Borsta rödbetorna. Akta skalet och skär inte bort rotspetsen.
· Täck rödbetorna med vatten i en kastrull.
· Koka rödbetorna nästan mjuka under lock. Det tar 45-60 minuter.
· Spola dem genast under vatten och gnid bort skalen.
· Riv dem för hand eller i matberedare.
· Skala, koka och riv moroten.
· Blanda rivet med lök, mos, mjöl, ägg, crème fraîche, salt och peppar.
· Klicka av den ganska lösa smeten i smörad, varm stekpanna.
· Stek biffarna cirka 5 minuter på varje sida så de får en fin stekyta samt fasta. ( ju längre desto mer fastare blir de och risken att de delar sig eller går sönder blir mindre)
· Skulle smeten vara för lös, tillsätt en aning vetemjöl.
Servera ungstekt potatis och morötter gärna med färska kryddor, grönsallad och pepparrotscrème till. Eller varför inte göra det lite nyttigare med en couscous eller bulgur sallad med en god kall vitlöksdressing till.
Pepparrotscrème: Vispa 2 dl crème fraîche till hård konsistens. Smaka av med riven färsk pepparrot, eller med redan riven pepparrot från burk eller tub och lite salt.
En mycket god och nyttig mat med mycket vitaminer och mineraler!
Lycka till och hoppas det smakar!
/ Tilda