Falafel - kikärtsbullar
Falafel (även kända som kikärtsbullar och kikärtsbiffar) har sitt ursprung i Egypten men är idag spritt över hela världen.
Falafel har blivit det främsta vegetariska (veganska) snabbmatsalternativet i Sverige. Normalt serverar man falafel i pitabröd tillsammans med grönsaker såsom sallad, tomat och lök. Till detta har man förslagsvis en yoghurtsås.
Huvudingrediensen kikärter gör att bullarna får ett lågt GI-värde.
Ingredienser:
6 dl kokta kikärtor (eller cirka 2 burkar konserverade)
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
1-2 klyftor vitlök (pressas)
1,5 tsk salt
1,5 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
olivolja (för stekning)
Gör såhär:
Mosa eller mixa kikärterna och blanda med övriga ingredienser. Forma till små bollar och stek i olivoljan tills de får bra färg.

/A
Falafel har blivit det främsta vegetariska (veganska) snabbmatsalternativet i Sverige. Normalt serverar man falafel i pitabröd tillsammans med grönsaker såsom sallad, tomat och lök. Till detta har man förslagsvis en yoghurtsås.
Huvudingrediensen kikärter gör att bullarna får ett lågt GI-värde.
Ingredienser:
6 dl kokta kikärtor (eller cirka 2 burkar konserverade)
1 dl persilja
2-3 msk vetemjöl
1-2 klyftor vitlök (pressas)
1,5 tsk salt
1,5 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
olivolja (för stekning)
Gör såhär:
Mosa eller mixa kikärterna och blanda med övriga ingredienser. Forma till små bollar och stek i olivoljan tills de får bra färg.

/A
Kommentarer
Trackback