Baktips

Här kommer lite baktips! 

Rätt mängd
Tidigare vägde man ingredienserna när man skulle baka. Idag bygger de flesta recepten på att vi mäter upp ingredienserna. Tänk på att aldrig packa eller trycka till när du mäter upp. Ta alltid ett struket mått. Se till så att det inte blir en topp när du mäter upp.

1 dl = 100 ml
1 msk = 15 ml
1 tsk = 5 ml
1 krm = 1 ml


Rätt bakutrustning

När man bakar är det bra att ha tillgång till en bra skål. Huvudregeln är att hellre välja en för stor än för liten skål så att du kan bearbeta degen ordentligt. Särskilt när du bakar bröd eller i andra sammanhang bakar med jäsdeg bör du välja en skål som gör det möjligt för degen att jäsa till dubbel storlek.


Det är också bra att ha tillgång till ett decilitermått. Har du en hel måttsats har du mått för allt från kryddmått till decilitermått vilket är praktiskt. Jag rekommenderar dock att du förutom måttsatsen skaffar ett halvlitersmått. Det är mycket användbart när du skall mäta upp lite större mängder till exempel vid brödbak.


Även om det är möjligt att baka enbart med skål och handverktyg är det naturligtvis snabbare och mindre krävande om man har tillgång till elvisp eller hushållsmaskin. Elvispen är oumbärlig när du t.ex. ska göra mjuka kakor och skall vispa upp ägg eller äggvita. Hushållsmaskin med bakkrok är mycket praktiskt att ha när du skall göra stora degar vid brödbak.


Bakformar
finns i olika storlekar och olika former. En nödvändighet när du skall baka mjuka kakor. Jag vet dock någon som skruvar av trähandtaget på sitt gjutjärnsstekjärn och bakar sockerkaka i detta, vilket naturligtvis också är möjligt, om än något mer omständligt.


Bakplåtspapper
rekommenderas för den som inte är så glad för att diska plåtar. Snabbt och enkelt bak utan krav på smord plåt.


Gummiskrapa
är en bra uppfinning som underlättar när man skrapar ur smeten ur skålen. Praktiskt att ha.


Äggklocka
eller timer som tar tiden är mycket bra att ha.


Brödpensel
att pensla på ägg eller vatten är nödvändigt för snygga kanelbullar.


Bakbord
låter gammaldags, men när man bakar är det faktiskt en mycket god idé att ha något oömt underlag att kavla eller knåda på. IKEA har ett mycket bra bakbord - kallas för "skärbräda LÄMPLIG" och kostar 99 kr. Ligger stilla på din diskbänk eller bänk eftersom den går ner över kanten.


En bra metallskrapa är något som är bra att ha när du skall rengöra bakbordet efter dig. Det går mycket lättare att få bort gammalt mjöl och deg om du först använder metallskrapa.


Brödkavel
är nödvändigt för dig som bakar kakor. Våra svenska kavlar med handtag på båda sidor är ingen internationell standard. Ett tips är att använda kaveln såsom man gör på många ställen i södra Europa. Lägg händerna ovanpå själva kavelrullen.Tryck nedåt och rulla kaveln framåt. Du kan då använda din kroppstyngd och inte bara händer och armstyrka när du kavlar, vilket gör kavlingen snabbare samtidigt som du inte behöver slita så hårt!


Sedan finns det en massa bakutrustning som du behöver i vissa fall. En mandelkvarn är bra om du skall mala nötter eller mandel, Sprits krävs om du skall göra spritskransar. Fritös kan vara bra om du skall göra klenäter.  Ja, listan kan göras lång...



Rätt ugnsvärme

Alla ugnar fungerar olika. Det är inte alltid så lätt att få rätt temperatur. Följ alltid anvisningarna i receptet. I vissa recept anges i receptet t.ex. 200-225 grader vilket kan vara lite förvirrande. Vilken temperatur ska man då ställa in? Huvudregeln är: prova alltid med lägre temperatur först och höja om det behövs.


Placering i ugnen varierar beroende på vad du ska baka. Ibland anges detta i receptet. Annars kan man följa denna regel:


Bullar - mitt i ugnen
Stora vetelängder eller Bröd - nedersta falsen i ugnen
Scones - mitt i ugnen
Muffins - mitt i ugnen
Rulltårtor - mitt i ugnen
Småkakor - mitt i ugnen
Mjuka kakor - nedersta falsen i ugnen



Bakning är individuellt

Resultatet när du bakar beror på hur du mäter, hur du bearbetar degen, hur du bakar ut, hur du gräddar och hur du förvarar det bakade. Vi på Baktips.se kan ge dig råd, men kom ihåg att du alltid har ett eget ansvar för hur resultatet av bakningen blir. Vi fråntager oss allt ansvar för eventuella felaktigheter i recepten eller för hur resultatet av dessa recept blir.




//Frida


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0