Välkomna till våran internet kokbok
Här lägger vi in recept dagligen inom olika kategorier. Mest för att ge våra läsare lite insperation i vardagen om enkel med smaskig mat.
För att hitta olika recepet: Tryck in er här till vänster under KATEGORIER.
God sallads dressing / vinegrette
Franskt/ Italiensk matord
Jag har valt att lägga in franska samt iralienska matfraser eftersom mycket av matkulturen är utformad från Frankrike, vad dem betyder för att underlätta för er som kanske inte håller på med mat vardagligen, att förstå vad dessa betyder samt att det kan vara lite kul att veta.
Vissa ord för er läsare kanske är självklara, medans andra är lite mer svårare att förstå
a la carte - enligt matsedeln.
à la minute - tillagas medan gästen väntar.
al dente - kokt till lagom motstånd,t ex grönsaker och speghetti.
ansa - ta bort oanvändbara delar.
blanchera - förvälla. Att koka upp exempelvis grönsaker i lättsaltat vatten och därefter spola dem med kallt vatten. Uttrycket används också när man enbart häller kokande vatten över råvaror. När det gäller svamp talar man ofta om att förvälla. Då är det viktigt att vattnet slås bort, eftersom det kan innehålla starka smaker och gifter.
bräsera - bryna exempelvis kött och därefter späda med vätska och koka färdigt under lock.
flambera - bränna av. Att hälla uppvärmd sprit, till exempel konjak eller likör över en maträtt och sedan tända på spritångorna. Vid flambering brinner det mesta av alkoholen bort men aromen stannar kvar.
parera - skära bort till exempel senor och fett från kött.
parfymera - smaksätta en maträtt med till exempel likör, konjak eller dessertvin.
passera - sila, pressa ut vätska ur en sås, soppa eller puré och samtidigt avlägsna eventuella skal.
pochera - sjuda fisk eller ägg i vätska.
beurre blanc - en ljus smörssås som passar till nästan all sorts fisk. Fräs finhackad schalottenlök i smör utan att den får färg. Tillsätt 2 dl vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger, koka upp och reducera vätskan till 1/4. Sänk värmen och vispa ner smör klickvis tills såsen tjocknar. Kan kryddas med olika örter.
beurre blanc - lika delar smör och mjöl blandas ihoptill en luftig deg som klickas i små mängder i det som skall redas, t.ex. en sås.
tranchera - skära upp en stek eller fågel i skivor eller mindre bitar.
velouté - en ljus grundsås på fisk-, kalv- eller fågelbuljong, smör och eventuellt mjölk.
reducera - koka ihop exempelvis en buljong så att vattnet avdunstar och smaken därmed blir mer koncentrerad.
rimma - salta kött genom att lägga det i en lake, saltat vatten, i ett eller några dygn.
riva - riva en deg är detsamma som knåda den eller älta den.
roux - redning.
Bilder från köket






Förberedelser inför Esters Mässa





Nyttigt godis
Då är detta ett enkelt och gott tilltugg!
Ta valfria färska frukter (tex. ananas, kiwi, jordgubbar, banan, apelsin).
Smält mörk choklad (minst 70 %).
Doppa frukterna i chokladen och låt chokladen stelna.
Väldigt enkelt att göra och enligt mig godare och fräschare än vanligt godis!

/Amanda
Fisk i kokoscurrysås
Ingredienser 4 port.
- 400 g vit fiskfilé
- 400 g kokosmjölk
- 2 tsk röd currypasta
- 1 st purjolök
- 3 st palsternackor
- 2 st morötter
- Salt
- Citronpeppar
1. Skala morötter och palsternackor och skär i strimlor. Skär purjolöken i skivor.
2. Hetta upp en stekpanna med olja eller flytande margarin. Stek fisken någon minut på varje sida och krydda med citronpeppar.
3. Häll på kokosmjölk och blanda ut den röda curryn. Låt koka upp. Häll först på purjolök och därefter palsternack- och morotsstrimlorna.
Tryck ner dem så att de kommer i så mycket kontakt med såsen som möjligt.
Lägg ett lock på stekpannan, sänk värmen till lite under medelvärme och låt sedan puttra under lock ca 5 minuter till palsternackorna mjuknat.
Servera med kokt ris(eller bulgur för att göra det hela lite nyttigare!) och krydda även med citronpeppar vid serveringen.
/Amanda
Apelsinmandelrutor med chokladtäcke
Detta är ett väldigt gott tilltugg till kaffet. Det är också både gluten och laktosfritt!
Ingredienser. ca 24 st kakor
Till formen:
- ca 2 msk flytande margarin
- ca 2 msk potatismjöl
Kakan:
- 500 g mandelmassa
- 1 st apelsin
- 4 st ägg
Garnering:
- 100 g mörk choklad
Gör såhär:
1. Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och lägg på bakplåtspapper.
Pensla på flytande margarin i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret.
Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen.
2. Riv mandelmassan grovt med rivjärn eller matberedare. Lägg mandelmassan i en bunke.
3. Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress.
Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.
4. Dela äggen. Lägg äggulorna i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.
5. Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.
6. Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp.
7. Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.
8. Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.
9. Smält chokladen i vattenbad och bre över kakan. Skär kakan i bitar. Låt svalna.
Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys.
/Amanda
Tildas chai The
2 msk svart te (t ex assam eller ceylon)
råsocker efter smak (1-4 tsk)
1 hel kanelstång
4 hela kryddnejlikor
3 hela kardemummakapslar
6 dl lättmjölk
4 dl vatten
1 tsk malen kanel
Lägg te, socker och alla kryddor i en kastrull. Slå på 4 dl mjölk och allt vatten. Värm försiktigt och sjud sakta i tio minuter under omrörning. Värm och skumma resten av mjölken, antingen i en mjölkskummare eller genom att värma under häftig vispning.
Sila teet och häll upp i muggar. Skeda över mjölkskummet och sikta över malen kanel om man vill och sedan servera.
Superenkelt men ändå så gott! :)
Blomdekoration
Exempel bilder:

/Amanda
Glutenfri Saffranspannkaka
Saffranspannkaka är något man glömmer av att göra. Jag personligen tycker väldigt mycket om de. De passar både som dessert men även som exempelvis mellanmål. Ett tips om man ska laga saffranspannkaka till många är att laga i en stor långpanna, tredubbla receptet och skär i 20 bitar när den svalnat!
Ingredienser
4 portioner
1 slang (500 g) risgrynsgröt
(eller 3/4 dl rundkornigt ris + ca 5 dl gammaldags mjölk)
1/2 tsk salt
50 g mandel, hackad
2 ägg
1 msk potatismjöl
1–2 påsar (1/2 -1 g) saffran
+ 2 sockerbitar
Gör så här:
Använd köpt risgrynsgröt som bas för pannkakan. Eller koka en gröt på ris och gammaldags mjölk enligt anvisning på risförpackningen. Smaka av med salt. Låt kallna. Blanda mandel, ägg och potatismjöl i gröten. Krossa saffranet med sockerbitarna i en mortel och rör ner i smeten. Skölj morteln med lite mjölk för att få med allt saffran. Rör smeten jämn. Häll smeten i en smord och potatismjölströdd liten långpanna, eller pajform (22 cm i diameter). Grädda pannkakan mitt i ugnen i 225 grader 25–30 minuter tills smeten stannat. Serveras ljummen med salmbärssylt, hallonsylt eller björnbärssylt samt vispad grädde.
/ Tilda

Rökiga hamburgare med laktosfri äppeltzatziki
Laktosfri äppeltzatziki är en favorit nu när sommartiden äntligen är här och det är dags att ta fram grillen! Passar utmärkt till kötträtter men även till fisk, till exempel lax. Just i detta inlägg har jag valt hamburgare eftersom jag också tycker det passar bra till det.
För 4 pers
Äppletzatziki:
2 st syrliga äpplen, urkärnade och grovt rivna
0.5 st citron, saft
2 dl laktosfri matlagningsyoghurt (10%)
2 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 st grön chili, urkärnad och finhackad
havssalt och svartpeppar
Hamburgare:
600 g blandfärs
4 msk hickory bbq-marinad
0.5 st finhackad gul lök
salt och svartpeppar
1 msk rapsolja till pensling
Tillbehör:
8 skivor bacon
4 st hamburgerbröd, ciabatta eller en god fralla ( glutenfritt )
0.5 ask salladsskott (eller annan sort)
0.5 st rödlök, skuren i ringar
2 st tomater, skurna i skivor
Gör så här
Tzatziki: Lägg det rivna äpplet i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda med övriga ingredienser i tzatzikin och smaka av med havssalt och svartpeppar. Häll i lufttät behållare och ställ in i kylskåp tills servering.
Hamburgare: Blanda färsen med lök, bbq-marinad (eller sås) samt salt och svartpeppar. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor. Blöt händerna och forma färsen till 4 platta hamburgare. Pensla hamburgarna med lite rapsolja och grilla eller stek dem i ca 4 minuter på varje sida. Låt gärna bröden grilla eller steka med den sista minuten så att de rostas lite.
Knaperstek baconskivorna i en het stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg ihop hamburgarna med äppletzatziki, hamburgarna, sallad, tomat, rödlök och bacon.
Supergott och kul med lite variation!
Laktosfri glass
Sommar och sol, vad är då mer svalkande än en glass.
När man är laktosintolerant så finns det inte så många glassar att välja på ute i affärerna. Därför kan man passa på att göra sin egna laktosfria glass som går på nån minut att fixa ihop!
När man är laktosintllerant fnns det mycket produkter som ersätter vanlig mjölk anpassad så att just en laktsointollerant kan äta. Det är inge svårt att laga laktosfri mat. Bara man har rätt kunskap och livsmedel hemma så går det alldeles utmärkt!
En enkel laktosfri glass
4 portioner
Ingredienser:
250 g frysta bär eller frysta frukter om man tycker om det mer
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl Laktosfri naturell yoghurt
Gör så här:
Mixa ingredienserna i en mixer.
Servera direkt eller låt stå i frysen någon timme
/ Tilda
Diabetes
Diabetes är en sjukdom som man kan få antingen i tidig ålder eller när man blir äldre. Det finns många olika varianter av diabetes. Graviditetsdiabetes, LADA, MODY, (diabetes efter bukspottkörtel inflammation) och (kortisonorsakad diabetes) Men de två vanligaste typerna av diabetes är
Typ 1, som även kallas för barn eller ungdomsdiabetes, eftersom det oftast är barn i tidig ålder som drabbas mest utav den genom att vanligtvis få en sjukdom i kroppen ca en månad innan den bryter ut. Den är delvis ärftlig och går tyvärr inte att bota, men med bra och modern behandling går det att leva ett bra liv trots sjukdomen. Det som händer i kroppen när man drabbas av diabetes 1, är när kroppen slutar tillverka insulinet, vilket gör att man får för mycket socker i blodet. Det är då mycket viktigt att man tillför kroppen med extra insulin varje dag så man inte blir allvarligt sjuk, genom att tillföra kroppen med mer insulin via sprutor eller insulinpump. Man är också tvungen att gå på regelbundna kontroller hos sin läkare eller diabetessköterska flera gånger om året.
Typ 2, även kallat åldersdiabetes som oftast kommer i vuxen ålder och är sällsynt hos barn. Den utvecklas långsamt och behöver inte ge några symtom, ibland kan vissa gå runt och ha sjukdomen i flera år utan att veta om det. Diabetes typ 2 kan vara ärftlig men har också mycket med ens levnadsvanor att göra. Det beror på hur mycket man stressar, om kost (äta rätt mat), överviktighet och framförallt rökning . För att sköta sin diabetes gäller det först och främst att äta en bra och balanserad kost, röra på sig regelbundet och sluta röka. Sedan kan man börja kombinera sin kost och hälsa med tabletter för att hålla blodsockerhalterna normala.
För att ändra maten så att den blir så pass bra anpassad till en diabetiker som möjligt, gäller det att äta långsamma kolhydrater, minska fett och sockermängden i maten man tillagar. Står pajer på menyn skall man helst undvika det och ta sallad istället med en mager dressing till exempel. Man skall inte heller dricka så mycket mjölk. Inte mer än 2, 2,5 dl per dag.
Det finns även att köpa kakor som är sockerfria för just diabetiker men rekommenderas inte.
Grunden för kostbehandling för en diabetiker är regelbundet matintag. Fördela måltiderna jämt över dagen är ett viktigt råd. Att äta mindre och oftare undviker man att bli hungrig oftare. Äter man sällan blir man oftast hungrigare vilket resulterar att man ofta äter större portioner.
Det ger då ett svängigt blodsockernivå och höga blodsockervärden. Äter man frukost, lunch, middag och mellanmål både förmiddag och eftermiddag och kväll får man ett jämnare blodsocker. Det handlar alltså om att äta lite mindre och oftare!
Frukter som äpple, päron och apelsin går bra för en diabetiker att äta, däremot skall de undvika bananer och exotiska frukter såsom vindruvor, kiwi och melon som inte är så bra. Hallon och blåbär är jättebra att äta. De skall undvika för mycket fett, samma sak med snabba kolhydrater. T.ex. mörkt grovt bröd är okej, men inte vitt mjukt bröd. Diabetiker ska äta med måtta och med jämna mellanrum som jag skrev lite tidigare. Mycket grönsaker mindre med kolhydrater, måttligt med fettmängd, bra proteiner, så som alla borde äta med andra ord!
/ Tilda