Acar awak
Ingredienser
Portioner: 4
1 stor gurka
1 msk salt
1/2 salladskålshuvud
2 dl brytbönor eller andra gröna bönor
1 stor morot
1 aubergine
3-5 skivor färsk ananas, skurna i små bitar
2-3 dl små, små blomkålsbuketter
6 dl vatten
4 dl vitvinsvinäger (eller risvinäger)
2 msk salt
2 msk socker
1 1/2 dl olja (t ex rapsolja)
1 sats kryddpaste (se recept "Kryddpaste" på ica.se) eller 3 msk thailändsk röd currypaste + 3 msk currypaste av någon indisk sort
1 1/2 dl socker
3 msk salt
2 msk vit balsamvinäger (eller risvinäger)
1 1/2 dl jordnötter
4 msk sesamfrön
Gör så här
1. Skär gurkan på längden i tunna 3 cm långa stavar. Vänd ner 1 msk salt, blanda väl och ställ åt sidan i 1 timme.
2. Skär salladskål och brytbönor i 3 cm långa bitar. Skär morot och aubergine i 3 cm långa strimlor. Skala och skär ananasen i små bitar.
3. Pressa ut så mycket vätska du kan ur gurkan.
4. Koka upp vatten, vinäger, 2 msk salt och 2 msk socker. Blanchera (snabbkoka) varje grönsakstyp för sig, några sekunder för kålen, gurkan och annanasen, lite längre tid för övriga grönsaker. Låt rinna av.
5. Hetta upp oljan i en wok och stek kryddpasten tills den doftar aromatiskt. Tillsätt 1 1/2 dl socker och 3 msk salt. Koka upp och låt sedan svalna helt innan du rör ner 2 msk vinäger i blandningen.
6. Vänd ner alla grönsaker i kryddblandningen och blanda väl. Rosta jordnötter och sesamfrön i en torr panna. Krossa/hacka jordnötterna. Strö över vid serveringen.
FÖR ALLA? Gluten-, mjölk- och äggfri.
Tips! De inlagda grönsakerna blir godare om de får stå och ta smak ett par dygn. Bra hållbarhet om inte jordnötterna och sesamfröna blandas i. Den heta, syrliga smaken passar till såväl kött- som fiskrätter. Rätten är ganska stark, ta ev mindre kryddpaste.
//Frida